piątek, 21 grudnia 2012

Świąteczne pierniczki

SUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :)

SKŁADNIKI                                                              

- 1/2 kilograma mąki                                                                      
- 2/3 szklanki miodu                                
- 1/2 szklanki cukru - może być też ksylitol lub erytrol - będą mniej kaloryczne :) 
- 100g masła
- 1 duże lub 2 małe  jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,   
cukierki typu m&m's 





piernik
pierniczkiPRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. 
Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. 
Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.

Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. 
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.

My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.

 
 LUKIER
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody                       

Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też  oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp.

Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :)


                                            
           Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe        pisaki cukrowe  do zdobienia.
                                                     
pierniczki
pierniczki Zapraszam też na pierniczki kakaowe KLIK. KLIK

Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!

TUTAJ - KLIK! znajdziecie moc inspiracji na ozdoby bożonarodzeniowe dla Waszego domu :) 


                                                        SMACZNYCH ŚWIĄT   !!! 

50 komentarzy:

  1. super blog wziełam cie do swojego blogrolla i bende nabierząco śledzic przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tego miodu nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj czy posypka i lukier i te inne różne dodatki ozdobne dajemy odrazu na pierniczki i do puszki czy jak juz bedą miekkie po 2-3 tygodniach wtedy ozdabiamy? pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki, gdy wystygną to zaraz robią się twarde, wtedy je ozdabiamy. Gdy lukier i ozdoby stwardnieją - wkładamy do puszki.
      Życzę dobrej zabawy bo ozdabianie to naprawdę frajda :)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Czy jeśli upiekłabym pierniczki z Pani przepisu jutro lub pojutrze, zdążą zmięknąć do wigilii? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak spokojnie zdążą. Proszę tylko włożyć kawałki jabłka do puszki, należy je wymieniać co 2 -3 dni. Najlepiej, żeby jabłka dotykały pierniczków skórką - bo jeśli stykają się miąższem z ciastkami to mogą one rozmoknąć. Ja w zeszłym roku piekłam 15 grudnia i Wigilię były mięciutkie, pozdrawiam

      Usuń
  5. A jesli nie mam metalowego pudełka to plastikowe będzie OK? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z kawałkami jabłka zmiękną nawet w foliowym woreczku :) pozdrawiam

      Usuń
  6. Aby pierniczki były zaraz miękkie należy je gorące wkładać do garnka i przykryć szczelnie pokrywką na czas ostygnięcia. Nie stracą wilgoci i są miękkie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne przepisy. Dodaję do ulubionych i niebawem próbuję :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. A jak duże opakowanie przyprawy korzennej ma być? Kupiłam 40g mam dać całe opakowanie? Czy może tylko pół ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy miód nie musi być podgrzany? Bardzo fajny przepis, zabieram się do pieczenia :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam pierniczki. wyszły idealnie. wszystkie składniki połączyły się jak należy. mnóstwo zabawy. nawet lukier i posypka na podłodze mi nie przeszkadza. radość dzieci "bezcenna"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)

      Usuń
  11. hej,

    Mam pytanie ja sprawić zeby ciasto dało się rozwałkować ? to które wyrobiłam starsznie się klei- mimo dokładania mąki praktycznie rozwałkowanie ciasta jest niemożliwe.. próbowałam wyciąć kształty, niestety nie idzie to.. zachowałam proporcje jak w przepisie, będę wdzięczna za sugestie:)

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem, co poszło nie tak - u mnie pierniczki zawsze się udają.
      Ciasto odrywam kawałkami, podsypuję stolnicę mąką i wszystko gra :) Proszę spróbować moim sposobem :) pozdrawiam

      Usuń
  12. do wałkowania ...na wałek nałożyć rajstopy...nie klei się.

    OdpowiedzUsuń
  13. A ile czasu muszą poleżeć żeby były miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parę dni wystarczy, trzeba tylko zmieniać kawałki jabłek na świeże, wtedy pierniki ciągną z nich wilgoć :) pozdrawiam

      Usuń
  14. Czy pierniczki zdążą zmięknąć przez 2 dni???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wsadzi się dużo kawałków jabłka i będzie się je zmieniać - powinny 2 dni wystarczyć, a 3 to na pewno :)

      Usuń
  15. Czy masło powinno być roztopione i ostudzone ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam czy chlodzimy ciasto przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis rewelacyjny:) Wyszło super:) dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę , pozdrawiam i życzę smacznych Świąt

      Usuń
  18. W zeszłym roku przygotowałam je wieczorem i zamknęłam w metalowej puszce z dużą ilością jabłek. Następnego dnia rano były aż za miękkie. Wszystkim w szkole smakowały tak, że po 5 minutach znikęło 200 pierniczków, a klasa liczy 16 osób :). W domu też nie było gorzej. Wszyscy zajadali i pytali o przepis :). W tym roku przygotuje ich jeszcze więcej, bo podejrzewam, że znikną przed świętami ;). Dziękuje za tak wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że tak smakowały :) Życzę zdrowych i smacznych Świąt :)

      Usuń
  19. Tez zabieram ten przepisik, wygladaja Bosko!! , pozdrawiam sw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo brać przepisy ile wlezie ;)
      Dziękuję i pozdrawiam, życząc wesołych i smacznych Świąt :)

      Usuń
  20. A jak Pani robi te ozdoby na pierniczkach?
    Te jabłka trzeba układać na spodzie w puszkach i na nich pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ozdabiam cukrowymi pisakami, lukrem, który posypuję wiórkami kokosowymi i czekoladą. Jabłka układam na wierzchu puszki i pomiędzy pierniczkami,
      pozdrawiam

      Usuń
    2. a pisaki takie można gdzieś kupić w sklepie? a lukier to już samemu się napełnia? a czy te jabłka są obrane i pokrojone? te pierniczki nie będą rozmiękać od tych jabłek jak będą się stykać?

      Usuń
    3. Pisaki są z kolorowego lukru - takie tubki z lukrem, które wkładamy na chwilę do ciepłej wody - a potem już tylko zdobimy - do kupienia w sklepach sieciowych - firmy Oetker np.
      Jabłka dajemy ze skórką - tak by skórka dotykała pierniczków - wtedy nie będą rozmiękać i co kilka dni je wymieniać :)

      tu link do pisaków:
      https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/slodkie-dekoracje/pisaki-cukrowe.html

      Usuń
    4. ale na pół przekroić jabłka czy takie cale? Dziękuję za link

      Usuń
    5. Jabłka pokroić na ósemki i położyć w kilku miejscach :)

      Usuń
    6. Ja po upieczeniu i wystudzeniu włożyłam je ponownie do piekarnika ale na dnie umieściłam garnek z gorącą parująca wodą. Zmiękły po 2 godz.

      Usuń
  21. Ile dni przed świętami najlepiej zrobić pierniki, żeby zmiękły bez pomocy jabłek?

    OdpowiedzUsuń
  22. Lukier: czy składniki sietylko miesza? czy jakoś uciera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko miesza, wszystko się ładnie rozpuści w gorącej wodzie

      Usuń
  23. Moje opakowanie z przyprawą do piernika ma 20 g,będzie ok?

    OdpowiedzUsuń