piątek, 21 grudnia 2012

Świąteczne pierniczki

SUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :)

SKŁADNIKI                                                              

- 1/2 kilograma mąki                                                                      
- 2/3 szklanki miodu                                
- 1/2 szklanki cukru
- 100g masła
- 1 duże lub 2 małe  jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,   
cukierki typu m&m's 





piernik
pierniczkiPRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. 
Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. 
Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.

Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. 
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.

My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.

 
 LUKIER
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody                       

Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też  oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp.

Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :)


                                            
           Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe        pisaki cukrowe  do zdobienia.
                                                     
pierniczki
pierniczki Zapraszam też na pierniczki kakaowe KLIK. KLIK


                                                        SMACZNYCH ŚWIĄT   !!!