reklama

wtorek, 12 marca 2013

Najlepszy sernik na świecie !!!

Dzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy.
Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszej
Babci i Prababci.
Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem rodzynek brzoskwiniami, gdyż funkcjonuje w rodzinie pewien mały Fusyt, który rodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;) 

Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!!


SKŁADNIKI
dobry sernik
1 kg tłustego sera
8 jaj 
kostka masła extra
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
olejek pomarańczowy
1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej




PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. 
Stopniowo - na zmianę -  dodajemy ser
sernik przepis

i miękkie masło. Wlewamy  olejek pomarańczowy.
Pod koniec dodajemy obie mąki.
Całość przelewamy do miski.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. 
Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie.



Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. 
sernik przepisPozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut 
i dopiero wyciągamy.

W piekarniku pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką przez ok 60 min. w temperaturze 180 stopni. 
Uchylamy piekarnik i zostawiamy również na około kwadrans.


dobry sernik

NAPRAWDĘ ROZPŁYWA SIĘ W USTACH  !!!

180 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda pewnie pyszny.
    Moja babcia też piecze znakomity sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam , jest naprawdę wyśmienity!!!!!!!!!!!!!++++++++++++++++++++++++++++++++++++

      Usuń
    2. Cieszę się ,że przepis się przydał i sernik smakował :)

      Usuń
    3. Ale twaróg trzeba zmielić? Dwukrotnie?

      Usuń
    4. Nie nie trzeba sera mielić, pozdrawiam

      Usuń
    5. wychodzi gladki? bez grudek? używamy jakiegoś konkretnego twarogu czy były był tłusty?

      Usuń
    6. Gładki, bez grudek. Najlepszy z Piątnicy twaróg wiejski tłusty

      Usuń
    7. a można dodać ser z wiaderka?

      Usuń
    8. Można , ale polecam zwykły twaróg :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Nie trzeba proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie , do sernika nie dodaje się proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje,jestem totalnym laikiem w dziedzinie pieczenia ciast a szczerze mowiac to moj debiut więc mam nadzieje ze się uda.jeszcze jedno pytanko czy mogę w tych proporcjach uzyc nie wielkiej blachy zamiast tortownicy?

      Usuń
  4. Myślę, że lepsza jednak byłaby jakaś foremka, żeby sernik nie był za płaski - nie mam w tym temacie doświadczenia z blachą :(

    OdpowiedzUsuń
  5. A co jest na wierzchu sernika że jest taki biały ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic, tak wyszło zdjęcie :)

      Usuń
    2. jaka wielkość tortownicy?

      Usuń
    3. Ja robię zawsze w profilu więc tortownicy duża 28-30 cm, pozdrawiam

      Usuń
  6. no wyglada kuszaco ,wlasnie szukam jakiegos przepisu na sernik ,znaczy nie jakiegos tylko mistrzowskiego przepisu bo jest ich bardzo duzo ale nie wszystkie sprawdzone ,czy ten naprawde jestr wart zrobienia?KAMILA

    OdpowiedzUsuń
  7. Ze słodyczków najchętniej wybieram śledzia;))) Ale sernik, zwłaszcza tak smaczliwie wyglądający, budzi we mnie jamochłona. Kusi mnie wersja z rodzynkami, a olejek pomarańczowy zastąpiłbym cytrynowym z odrobiną startej skórki. De gustibus... Tak czy inaczej, zainspirowałaś mnie Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :)
      Śledzie też lubię ;)

      Usuń
    2. Zapomniałam dodać, że to bardzo miłe uczucie móc kogoś zainspirować :)

      Usuń
  8. o matkoo ale cudnie wygląda :))) własnie takiego przepisu szukałam ! jutro go robię !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja potwierdzam, że było pycha -serniczek,koleżanka go upiekła, dała spróbować ,dała mi link na ten przepis i postanowiłam że i ja go zrobię.polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że smakowało i że przepis jest polecany :)

      Usuń
  10. super!! zapraszam do mnie!! smacznego-dnia.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Moj wlasnie siedzi w piekarniku, zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń
  12. i co jak wyszedł??

    OdpowiedzUsuń
  13. jeśli będę piec w piekarniku to tylko z górną spiralą czy z dolną też?

    OdpowiedzUsuń
  14. ser ma być taki "zwykły" twarogowy czy przemielony sernikowy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Co zrobić jak się nie ma malaksera???????????

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam na świtęta. Sernik wyszedł wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Małgosiu tez upiekętn serniczek dzieki ;):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale puszysty *.* Fantastycznie się prezentuje!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda super. Ja też uwielbiam serniki. Po co mąka pszenna, ja jej nie dodaję tylko kartoflankę. Upiekę tak jak podajesz bo już mam apetyt zobaczę jak mi wyjdzie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekę go od lat!! pyszny !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ smacznie wygląda !!!!!!!!!!!!!!!

    Młoda mama gotuje...

    OdpowiedzUsuń
  22. a ja mam pytanko male. Twarog to musi byc ten calkiem normalny w kostce pelnotlusty.?

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak w kostce jest najlepszy. Nie wiaderkowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiaderkowy jest dobry, ale tylko ten z Piątnicy,do wszystkich innych dodają jakieś badziewne dodatki.Tylko ten jest czysty.

      Usuń
  24. no wlasnie tak myslalam dziekuje za odpowiedz:) teraz musze skombinowac nasz pyszny, polski twarog. Juz sie nie moge doczekac kiedy go zrobie i .... skosztuje oczywiscie

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie, taki bez spodu jest smaczniejszy. Sama piekę taki, tylko z bakaliami. Upiekę z brzoskwinią! Nie wiem tylko dlaczego prawie wszystkie przepisy mają spody. Polecam bezspodu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ,taki sernik jest najlepszy :), pozdrawiam

      Usuń
  26. czy łyżki mąki mają być płaskie czy czubate czy średnie?

    OdpowiedzUsuń
  27. Taki średni "czubek" , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. jaką średnicę tortownicy Pani poleca to tego sernika, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik piekę zawsze w prodiżu, Więc jeśli w piekarniku to w dużej tortownicy (28-33cm), pozdrawiam

      Usuń
  29. Sernik pięknie rósł w piecu po czym równie pięknie opadł, więc nie wygląda tak puszyście jak na Twoim obrazku. Poza tym jest bardzo mokry, czy tak ma być? może za mało mąki?
    i jak na mój gust za słodki.
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam , fakt sernik jest z tych "mokrych" do jedzenia łyżeczką - czy za słodki - rzecz gustu - u mnie nikt nie narzekał na słodkość :) Ja piekę go w prodiżu , po wyłączeniu jeszcze pozostawiam przykryty i dopiero za jakiś czas wyciągam - nie zdarza się żeby opadł. Może następnym razem się uda, pozdrawiam

      Usuń
  30. właśnie zrobiłam najlepszy sernik na świecie i to po raz pierwszy :) Rewelacyjny przepis

    OdpowiedzUsuń
  31. mam pytanie :) po dodaniu ubitej piany do masy serowej najlepiej wymieszac te składniki lyżką czy mikserem?? dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepisy fajne i byłoby wszystko dobrze gdyby nie ten męczący kolor trzcionki.
    Przy wydruku też ledwo widać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że teraz lepiej widać :) , pozdrawiam

      Usuń
  33. Witam, czy zamiast mąki mogę dodać proszek budyniowy

    OdpowiedzUsuń
  34. Upiekłam Pani sernik i jabłecznik. Naprawdę są pyszne i super proste. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje Kuchenne Rewelacje12 marca 2014 15:52

      Cieszę się, że smakowało

      Usuń
  35. Upiekłam sernik i jabłecznik, wyszły wspaniale. I co za prostota. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Prosty,pyszny,dziekuje za przepis.pozdrawiam z Zweibrücken :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie piekłam jeszcze tego sernika, ale wszystkie serniki zawsze u mnie opadają i z pięknie wyrośniętych robią sie "plaskate". Jaki błąd popełniam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może jest to kwestia za wczesnego wyciągnięcia sernika z prodiża/piekarnika ?
      Ja po upieczeniu pozostawiam go w zamkniętym prodiżu jeszcze przez kwadrans - nigdy jeszcze nie opadł. A może dotychczasowe przepisy były "felerne" - nie wiem. Ten polecam z czystym sumieniem :), pozdrawiam

      Usuń
    2. dzięki, na pewno spróbuję

      Usuń
  38. hmmmm.... kusisz okropnie... chyba w sobote bedzie proba przed swiatecznymi wypiekami :) gdzies slyszalam, ze serniki opadaja, kiedy dodaje sie ubita piane z jajek, a kiedy daje sie cale jajka, wtedy nie opada... to ja juz nie wiem :)) jak powiedzialam - w sobote proba generalna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jeszcze nigdy nie opadł, a białka są ubijane osobno :) Proszę tylko od razu go nie wyciągać po upieczeniu, pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wyszedł pyszny :)

      Usuń
  39. a myslisz, ze na te extra 15 min w piekarniku jak na sernik wyleje smietane z cukerm, to bedzie ok, czy lepiej nie kombinowac :)) zmniejszylabym wtedy cukier do sera do 1 szklanki, a smietanowa polewe bardzo lubie :) no dobra, nie kombinuje, najwyzej na swieta przystroje go jakos :)) a przepis juz skopiowany, aha, I bardzo podoba mi sie, ze nie trzeba mielic sera :)) pozdrawiam, beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze - może nie kombinuj lepiej - albo dopiero za drugim razem :) Nigdy tak nie robiłam - polecam jednak polewę czekoladową, jak sernik już wystygnie :) powodzenia

      Usuń
    2. a których mieszadeł w mikserze należałoby użyć do zrobienia ciasta tych spiralnych czy tych do ubijania piany pozdrawiam

      Usuń
    3. Spiralne będą ok, pozdrawiam :)

      Usuń
  40. no I upieczony :)) nie opadl, bez zadnej polewy (bo I tak slodziutki), powtorka na swieta!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rewelacja :) Pozdrawiam i życzę smacznych świąt :)

      Usuń
  41. mi żadne ciasta nie wychodzą, zawsze wychodzi zakalec ale chyba skuszę się na ten sernik bo wygląda pysznie :) mam nadzieję że się uda

    OdpowiedzUsuń
  42. sernik wczoraj upiekłam wyszedł pyszny proszę o przepis na jakąś pyszną babeczkę wielkanocną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sernik smakował - jak czas pozwoli będzie jeszcze przepis i na babeczkę :)

      Usuń
  43. Właśnie konsumujemy serniczek normalnie niebo w... ustach puszysta słodziutka pianka rozpływająca się w ustach
    duże 5+

    OdpowiedzUsuń
  44. Sernik jest naprawdę naj... aż brak słów na określenie tego cuda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że smakował :) pozdrawiam

      Usuń
  45. Jeżeli kupię twaróg tłusty to ma przecież takie grudki to się chyba nie rozpuści w pieczeniu. Jedynie może śmietankowy jest gładki ale ja każdy przekręcam przez maszynkę żeby był gładki. Po co mąka pszenna do sernika nie wystarczy ziemniaczana? Żeby nie był w smaku taki jak te z cukierni sama mąka , chemia i olejki. Uwielbiam serniki i chcę upiec Twój na Dzień Zmarłych a Twój wygląda super. Tylko żeby mi wyszedł. Odpowiedz proszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ser się bardzo fajnie miksuje - nigdy grudek nie było. Co do mąki -cóż babcia i mama tak robiły i było pysznie więc po co coś zmieniać skoro przepis jest sprawdzony.
      Sernik jest z rodzaju mięciutkich, lekkich, jedzonych łyżeczką . A może warto wypróbować przepis wcześniej żeby mieć pewność co do efektu końcowego?
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  46. Witam, nie mam malaksera, więc taki ser od mamy, która ma krówki muszę zmielić w maszynce, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  47. Raczej tak, ale można go np. blenderem też potraktować :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam Pani Małgosiu. Chciałbym i ja zrobić taki serniczek i mam pytanko-ile tego cukru waniliowego bo różne są opakowania i ile olejku pomarańczowego się dodaje?. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowe opakowanie (16g) cukru, a olejek cały - też taki zwykły mały flakonik :) pozdrawiam

      Usuń
  49. Jeszcze parę godzin temu pytałem się o ilość cukru i olejku a teraz już mogę się nim delektować i mam chwilę by napisać parę słów. Sernik pieczony w piekarniku, drugi poziom od dołu, grzałka góra dół-pod koniec pieczenia był nawet trochę wyższy niż tortownica, po wyłączeniu grzania zaczął maleć ale zatrzymał się i po wystygnięciu ma wysokość 5cm. I co wyszło w smaku?, muszę powiedzieć szczerze - moja mama robi pyszny sernik, teściowa oczywiście trochę gorszy ale ten co ja zrobiłem z kawałkami brzoskwiń teraz z tego przepisu bije te i wszystkie które jadłem do tej pory. Pychotka, pielinka, rozpływa się w ustach, a smak mmmmm. Od tej pory tylko ten, żaden inny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak smakuje i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  50. to ja tez dziś zrobie. Wlasnie poslalam meza po składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  51. Drogie Panie, żeby ciasta się udały to musimy je po prostu piec i tym samym dojść do tzw wprawy. Moja przyjaciółka, znakomita kucharka powiedziała mi tak - piec-wyrzucać, aż wyjdzie. Teraz i ja się mogę pochwalić moimi wypiekami. Niektóre przepisy mam znakomite i z nich korzystam, chociaż lubię nowości. Mam wspaniały przepis na sernik, ale z ciastem kakaowym. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  52. czy można użyć sera zmielonego sernikowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jednak zdecydowanie polecam najzwyklejszy twaróg :) pozdrawaim

      Usuń
  53. Witam. Sernik wygląda przepysznie. Mam tylko pytanie, czy można użyć takiego twarogu gotowego z wiaderka? Bo kupiłam taki i chciałabym go wykorzystać właśnie do tego sernika. Niestety nie wiedziałam, że najlepszy jest ten najzwyklejszy ;-). Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ,że można, ale przyznaję, że zawsze używałam zwykłego, jak w przepisie Babci i Mamy. Do innych serników używam wiaderek, więc myślę, że i tu się sprawdzi, choć może będzie miał trochę inną konsystencję, pozdrawiam :)

      Usuń
  54. A mi siė chyba nie udal;( nie mozna go pokroic bo sie rozwala:( Co schrzanlam? Zabieralam sie za niego od tygodnia. Buuuuuuu;(((

    OdpowiedzUsuń
  55. Witam. A czy można go zrobić z serka mascarpone? Pozdrawiam serdecznie. Wioletta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że z mascarpone robiłam do tej pory tylko kremy i desery i sernik , ale na zimno. Są takie przepisy na serniki, ale jeszcze nie próbowałam. Mascarpone jest rzadszy od sera białego...Ten jest sprawdzony z twarogu i zawsze wychodzi pyszny.
      Ręczę więc w tylko za sernik w oryginalnej wersji z przepisu Babci :) pozdrawiam
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. W oryginalnej wersji już próbowałam i cała rodzina jest zachwycona. Goście z całych imienin zapamiętali tylko ten sernik no i teraz już nie mam wyjścia :) Oby tylko znów się udał. Dziękuję za szybką odpowiedź. Wioletta

      Usuń
    3. Pani Wioletto , bardzo się cieszę, że sernik tak wszystkim posmakował. Postaram się "pokombinować" z mascarpone i jeśli sernik się uda - dam znać na blogu, pozdrawiam serdecznie . Małgorzata

      Usuń
  56. Pani Malgosiu a mozna piec sernik na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze piekę go w prodiżu. Myślę, że z termoobiegiem można , tylko należałoby obniżyć temperaturę o 10-20 stopni , pozdrawiam

      Usuń
  57. Witam! Zamierzam jutro piec ten serniczek w prodiżu ale mam pytanie: jak go wyjąć z prodiża aby się nie rozpadł i nie opadł pomimo kwadransa po pieczeniu? Raz piekłam sernik z tych mokrych w prodiżu i przy wyjmowaniu stała się katastrofa wielka ! Proszę o podpowiedź jak Pani to robi???!!!
    Pozdrawiam bardzo świątecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:-)
    Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kwadransie prodiż otwieramy, ale pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Oczywiście należy piec na załączonej do prodiza podkładce z pionowym uchwytem do wyciągania ciasta. Przed wyciągnięciem obkroić nożem dookoła i wyciągnąć sernik za uchwyt. Po wyjęciu odwracam sernik na klosz dnem do góry i odcinamy sernik od metalowej podkładki - jest wtedy równiutki. Mam nadzieję że tym razem się wszystko uda, jak należy. Dziękuję serdecznie za życzenia. Wszystkiego dobrego, pozdrawiam

      Usuń
  58. Pani Małgosiu, a pozostawiając sernik na 15 min w uchylonym piekarniku, piekarnik ma był wyłączony czy "na grzaniu"

    OdpowiedzUsuń
  59. To najlepszy przepis jaki do tej pory wyprobowalam z sernikami!

    OdpowiedzUsuń
  60. A bez olejka pomarańczowego też może być?

    OdpowiedzUsuń
  61. Swietny przepis.Ja na gore daje jeszcze polewe czekoladowa.

    OdpowiedzUsuń
  62. Witam !
    Malgosiu skoro Ty robisz sernik w malakserze to mysle,ze ja moge go zrobic w Termomixie-tez dobrze wymiesza i zmiksuje ser.No chyba ,ze z braku malaksera zrobie go przy pomocy zwykłego miksera ale mysle,ze pozostana grudki sera napewno .Jka myślisz ?

    lucyna

    OdpowiedzUsuń
  63. Myślę, że mikser da radę, ale skoro termomix ma taką funkcję, to może lepiej na gładko w nim zmiksować, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  64. mam pytanie, czy można ten serniczek upiec na podkładzie z ciasta kruchego. U mnie w domu wszyscy lubią ciasta , bywa tak, że po świętach zostaje sama wędlina a ciasta już brakuje nawet w święta. Zaznaczam że piekę serniki, drożdzowe, robię tort, keks i wszystko jest wymiatane ze stołu bardzo szybko.Zbliżają się święta Wielkanocne, więc chętnie upiekłabym ten sernik, gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można :) choć my wolimy mięciutki i puszysty z samego sera :) pozdrawiam życząc smacznych Świąt :)

      Usuń
  65. Małgosiu, masz bardzo fajnego bloga:) chce zrobić twój sernik, a zastanawiam się, czy mogę zastąpić melakser - blenderem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      co do blendera - można spróbować, pewnie da radę, tylko trzeba będzie trochę po blendować, żeby masa była gładziutka :)
      pozdrawiam

      Usuń
  66. Witam, Zamierzam zrobić sernik na święta. Chciałam zapytać czy kolejność miksowania: najpierw żółtka, a później masło ma tutaj znaczenie? W tego typu wypiekach zawsze zaczynałam od utarcia masła, dopiero później żółtka i ser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc- tak robiła moja Babcia, robi moja Mama - zawsze się udaje, więc ja nic nie zmieniam, nawet kolejności miksowania :) pozdrawiam

      Usuń
  67. A ja mam pytanie o ilość masła. Przeczytałam wszystkie komentarze, ale nie znalazłam nic na ten temat. Dzisiaj kostka masła to 200g, ale jeśli to przepis mamy, babci to może powinno być 250g masła? Takiej wielkości kostki pamiętam ze swojego dzieciństwa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie tak było, teraz dajemy 200 i też jest pyszny :)

      Usuń
  68. Zrobiłam...są grudy:-(
    Zgodnie z poleceniem, bo to było dla mnie bardzo atrakcyjne- tłusty twaróg ( dałam tłusty, śmietankowy Jana), ucierałam bardzo długo mikserem, zostały grudki....w smaku masa bardzo dobra, ale grudy wyczuwalne - nie polecam bez uprzedniego zmielenia.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ten sernik jest robiony kilka razy do roku od wielu lat - w malakserze jak napisałam - nigdy nie było grudek :)
      Pozdrawiam i smacznych świąt życzę :)

      Usuń
  69. tez skorzystalam z tego przepisu:)) i juz sie piecze:)
    nie moge sie doczekac kiedy wystygnie:))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  70. Raz zrobiłem ten serniczek. Teraz przy byle okazji mam zamówienia. ( bo prosty w zrobieniu, i jest pyszny) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  71. Witam. Pierwszy raz w życiu piekłem sernik. Jeszcze w dodatku z biedronkowego sera z wiaderka. Choć nie zabrzmi to zbyt skromnie, to muszę to napisać- sernik wyszedł rewelacyjny, jeden z lepszych, jakie dane mi było spożywać:-), lekki, delikatny, puszysty. A jestem miłośnikiem serników. Pół zawartości tortownicy zniknęło zanim zdążył ostygnąć. A reszty musiałem bronić, bo chciałem spróbować, jak będzie smakował na zimno:-). Dziękuję, że trafiłem na tą stronę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wątpię, że wyszedł pyszny, bo choć nie zabrzmi to zbyt skromnie, przepis jest rewelacyjny ;) Sprawdzony od pokoleń, więc nie mógł się nie udać, choć ja preferuję twarogi nie wiaderkowe - wychodzi jeszcze lepszy :) Cieszę się, że smakował i również pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A piekarnik ma być nagrzany

      Usuń
  72. Sernik sie udaje ,tylko dla mnie za slodki.Do takiej ilosci sera wystarczy 3 /4 szklanki cukru.

    OdpowiedzUsuń
  73. Witam Małgosiu :)

    Serniczek wspaniały. Piekłam go 2 dni temu o 23:00 a dzisiaj zniknął ! Myszę mam w lodówce? Nie, to Twoj przepis na pyszny sernik :)

    Pozdrawiam
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Ewelino, że smakował :) Nic tylko trzeba upiec drugi :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  74. Po raz pierwszy w życiu upieklem sernik. Ten sernik! Wszyscy byli zachwyceni ☺ A tak w ogóle to było to moje 2 ciasto w życiu które sam upieklem ����
    Pozdrawiam! Jurek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacja :) bardzo się cieszę, że smakował :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  75. W piekarniku pieczemy od góry czy od dołu?

    OdpowiedzUsuń
  76. a w jakiejblaszce piec jak niemam prodizu

    OdpowiedzUsuń
  77. Witam, ciasto w smaku bardzo dobre. Urosło ładnie ale spód wyszedł bardzo mokry. Piekłem w piekarniku góra dół na 180 stopni ok 70 minut...nie wiem czy ciasto jest niedopieczone czy powinno być takie mokre..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z gatunku tych bardziej mokrych, lecz zawsze jest "mokre" równomiernie :)

      Usuń
  78. Czy prodziż można wyłożyć papierem do pieczenia aby później łatwiej można było wyjąć ciasto? Drugie pytanie czy w prodziżu ustawiam górną grzałkę czy obie? Jutro rano mam zamiar upiec ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
  79. Myślę, że spokojnie można prodiż papierem wyłożyć :) co do grzania - ja mam stary prodiż tylko z górną grzałką, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  80. czy nalezy piec równiez z uzyciem dolnej grzałki ?

    OdpowiedzUsuń
  81. mAM JESZCZE PYTANKO CO TO ZNACZY ZE NA ZMIANE DODAJEMY SER ? ORAZ ROZUMIEM ZE PO PODANIU SERA NADAL MIKSUJEMY ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser dodajemy na zmianę z masłem - trochę masła, trochę sera itd. :)

      Usuń
  82. A jak nie mam malaksera?

    OdpowiedzUsuń
  83. Zrobiliśmy z mężem wczoraj sernik po raz pierwszy, wyszedł super, jedynie brzoskwinie opadły na sam spod. Czy ma Pani jakiś na to sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dali Państwo za dużo brzoskwiń - ja daje tak 4 połówki na sernik. Lub za duże kawałki , pozdrawiam

      Usuń
  84. Szukajac jakiegos fajnego przepisu na sernik wpadlam tutaj. I co widze? Mnostwo smakowitych rzeczy :-).

    Jutro sobota wyprobuje przepis. Wyglada super no i niezbyt skomplikowany na szczescie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i zapraszam jak najczęściej :) pozdrawiam

      Usuń
  85. Szukajac fajnego i nie strasznie skomplikowanego przepisu na sernik wpadlam tutaj. Hmm... smakowicie ten blog wyglada. Jutro sobota wiec wyprobuje przepis na sernik z brzoskwiniami :-).

    OdpowiedzUsuń
  86. Zrobiłam sernik. Niestety opadł. Ale mam nadzieję, że przynajmniej będzie smaczny. Szkoda, taki był piękny podczas pieczenia. Ale dziękuję za podpowiedź. Chyba niepotrzebnie przestawiałam go podczas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to wina otwierania w trakcie pieczenia :( następnym razem proszę tego nie robić i z pewnością nie klapnie :)

      Usuń
  87. już jest w prodiżu, niedługo będzie gotowy :) tylko niestety w moim jest twaróg półtłusty :P nie było innego w sklepie :P

    OdpowiedzUsuń
  88. piekł się w prodiżu przez 38 minut i go nie wyciągałam , nie otwierałam prodiża. był w nim całą noc i wydaje sie niedopieczony

    OdpowiedzUsuń
  89. zrobiłam w prodiżu wg przepsu piekl sie przez 38 min i pozniej 15 min go Nie ruszalam.W smaku bardzo pyszny ale niestety w srodku nie dopieczony ale zrobie drugie podejscie i jutro upieke ale dluzej mam nadzieje ze tym razem wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  90. hej własnie wkładam do piekarnika zobaczymy oby wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  91. Własnie piekę z połowy porcji w małej tortownicy, wygląda swietnie, pachnie też super zarumieniło się- własnie go "wietrzę" w piekarniku. Jutro rano bedziemy próbować. Mandy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na relację jak smakował :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam, czy mogę ten sernik zrobić na spodzie? Upiecze się nez problemu?

      Usuń
    3. Szczerze mówiąc nie robiłam go na spodzie :) Ale udaje się zawsze :)

      Usuń
  92. Witam a czy można piec ten serniczek na termoobiegu? Czy konieczna jest grzanie góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko trzeba skrócić czas pieczenia :)

      Usuń
  93. Moje ulubione ciacho to sernik. Przepisow na sernik wszelakiego rodzaju mam duzo. Ale ten jest szybki i prosty. I robie go czesto kazdemu smakuje. Super naprawde super przepis a wysmienity serniczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  94. Rzeczywiście smakowity serniczek! Robiłam mikserem i następnym razem zmielę twaróg, myślę że wtedy to nareszcie będzie TEN sernik!
    Pani Małgosiu, pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  95. Upiekłam , rozpływa sie w ustach , jest super...Dziękuję za przepis...Pozdrowionka pani GOSIEŃKO.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!!! Bardzo się cieszę, że smakował :) również pozdrawiam

      Usuń
  96. Za chwilę go robię , mam nadzieje że się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zawsze wychodzi :) nie może być inaczej :)

      Usuń
  97. witam mam pytanie chce upiec sernik ale niemam takiej tortownicy czy moge zastapic forma solikonawa taka jak na babke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Oliwio, ja w ogóle nie mam doświadczenia z foremkami silikonowymi, ale myślę, że jeśli coś jest dedykowane do pieczenia - to powinno się udać :)

      Usuń
  98. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń