reklama

piątek, 29 marca 2013

Makowiec z powidłami na półkruchym cieście

Kolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie
- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.

makowiec

SKŁADNIKI
80 dag mąki
3 jajka
2/3 kostki masła

1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 opakowania proszku do pieczenia
6 łyżek śmietany 18%
1 puszka masy makowej
słoik powideł śliwkowych


PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło.
Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka.
makowiec wielkanocnyWyrabiamy ciasto dodając śmietanę.
Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.                                       
1/4  ciasta zostawiamy na wałeczki.
Resztę dzielimy na pół i wałkujemy.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową.
Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami.
Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich
ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem 
w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.


makwiec na półkruchym cieście

                                                              Wesołych Świąt !!!

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie,myślę,że warto upiec i skosztować,osobiście uwielbiam makowce ale o takiej wersji nie słyszałam,ale wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaku mi narobiłaś ;) Chyba jeszcze przed świętami zrobię te pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ww makowcu lubię więcej maku, ale ten także wygląda smakowicie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj myślałam, że powidła dodaje się do maku. :D Makowiec wygląda przepięknie, no i ta kratownica...

    OdpowiedzUsuń