reklama

sobota, 29 czerwca 2013

Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC

Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne tortlille z kurczakiem bez chemii.
Smakują dorosłym, ale najbardziej chyba dzieciakom !!!

SKŁADNIKI  (16 sztuk)
1/2 kg piersi z kurczaka                                                                    
3 duże pomidory
tortilla kfc
1 czerwona cebulka
sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat
majonez
szklanka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, czosnek, papryka ostra
 i słodka
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
olej

Na ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
pół łyżeczki soli
2/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki smalcu

PRZYGOTOWANIE
Tortille:
Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta.  Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 45 min.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. 
Kurczaka kroimy w dużą kostkę.
Sól, pieprz, czosnek, paprykę ostrą i dużą  ilość papryki słodkiej mieszamy.
Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę przypraw,łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do  woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy  na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł.

Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka.

Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki.  Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony.

Tortille smarujemy majonezem, układamy na nich sałatę.              
Z boku układamy kurczaka, pomidory i cebulę.
Dół tortilli zakładamy 3 cm do góry, żeby nadzienie nie wypadło i zwijamy w rulon.


tortilla przepistortlilla kfc
   


                                              Mamy pyszne i zdrowe twistery !!!
tortilla z kurczakiem


22 komentarze:

  1. To taka włoska tortilla - Piadina :) Lubę tortille gdyż oferuja wiele wariacji i możliwosci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile to jest "duża ilość" papryki słodkiej (łyżeczka, pół?) i czy czosnek ma być świeży

      Usuń
    2. Czosnek w proszku , a papryki - najlepiej parę łyżek :)

      Usuń
    3. Ślicznie dziękuje za błyskawiczną odpowiedź :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Domowe tortille są najlepsze! Odkąd sama zaczęłam je robić, to już nie wyobrażam sobie jedzenia kupnych! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis:) zastanawia mnie tylko czy smalec można zastąpić oliwą??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smalec jest ponoć najlepszym tłuszczem do tortilli. Można użyć oczywiście oliwy z oliwek a nawet masła, ale zmienia to smak placka

      Usuń
  4. Nigdy w życiu nie byłam w KFC, ale... co szkodzi na przeszkodzie, żeby zasmakować w zdrowszej alternatywie, nie znając wcale tej niezdrowej? :)
    Zastrzeliłaś mnie z tym smalcem... Chyba jeszcze nigdy go nie jadłam. Wystrzegam się ze względu na figurę, nie wiem, czy to ma sens, czy nie, bo w końcu każdy tłuszcz jest kaloryczny i... zawiera tłuszcz- logiczne ;p
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tluszcze w zdrowej diecie sa niezbedne... tylko trzeba je madrze wybierac.

      Usuń
  5. wygląda wspaniale:)i pewnie równie dobrze smakuje:)
    welovecosmetics.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak są naprawdę rewelacyjne :)

      Usuń
  6. zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tortille :))) fajny sposób na kurczaka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super !!! Kolejny przepis w moim notatniku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię tortille na 100%, ale wykorzystam inny tłuszcz, niż smalec. Jestem ciekawa efektu i tego, jak mi wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię identyczne, a ostatnio nawet w wersji z rybką. Smak domowej tortilli jest zupełnie inny od gumowej ze sklepu czy baru. Zapraszam Cię do mnie http://to-tylko-blog.blog.pl/2014/03/30/fish-in-a-tortilla-zdrowy-zestaw-tortilla-z-ryba/

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja sie zastanawiam czy jak zrobię te placki do tortilli to po usmażeniu jak mi zostanie to czy moge je zamrozic i potem wykorzytsac????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nigdy ich nie mroziłam,bo u nas "schodzą na pniu". Ale czytałam na forach, że spokojnie można zamrozić i wrzucić na patelnię, czy do mikrofalówki i są jak świeże - można spróbować , albo zrobić połowę porcji na jeden raz :) pozdrawiam

      Usuń
  12. Mam problem......
    Zawsze gdy robię placki do tortilli, wychodzą mi suche skorupy lub podarte surowe ciasto gdy nie chce za długo ich trzymać na patelni :(
    Co robię źle?
    Od jakiegoś czasu poddalam się i robię tortille z kupionych placków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto trzeba kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię i nie trzymać ich za długo- i - najlepiej od razu podawać, pozdrawiam

      Usuń
  13. Jest przepyszna, a panierkę na mięsko ostatnio robiłam z przypraw które wpadły mi w ręce i równie pyszne wyszło :)

    OdpowiedzUsuń