reklama

niedziela, 17 listopada 2013

Czekoladowe muffinki

Dzisiejszy przepis to bardzo łatwy przepis na muffinki czekoladowe. 
Prosto i szybko  można zrobić pyszne babeczki.


muffinki z czekoladą
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
10-12 krówek (cukierków)




PRZYGOTOWANIE

muffinkiW misce mieszamy suche składniki:
mąkę, cukier, kakao, proszek
i pokrojoną w małą kosteczkę czekoladę.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: olej, mleko i jajko.
Łączymy ze sobą zawartość obu misek.
Wypełniamy foremki do muffinek do około 2/3 ich wysokości.
Aby muffinki były fajnie wilgotne
w środku wkładamy do środka każdej
połówkę krówki.



Pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
W zależności od wielkości foremek wychodzi około 20-24 muffinek.


muffiny

                                                    Czekoladowa pychota !!!


14 komentarzy:

  1. Może się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis właśnie czegoś takiego szukałam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjem bardzo chetnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis, babeczki wychodzą pyszne mięciutkie odpowiednio wilgotne, ale czas podany jest zbyt krótki. Ja piekłam 25 minut /juz kilka razy/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pewnie kwestia mocy piekarnika, ja z termoobiegiem piekę zawsze te 15-17 minut i zawsze są dobre . Zresztą każdy wypiek trzeba "wypracować" w swoim piekarniku, pozdrawiam

      Usuń
  5. Jestem nowicjuszem i chciałabym dowiedzieć się czy wystarczą papierowe foremki czy trzeba te papierowe wkładać do foremek metalowych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wystarczą same papilotki, gdyż ciasto może wypłynąć, a na pewno muffinki nie będą miały odpowiedniego kształtu i nie wyrosną ładne. Należy je powkładać do foremki metalowej lub piec (ja tak robię) w foremkach silikonowych - bez papilotek, pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam serdecznie
    A ja mam takie pytanie odnośnie silikonowych foremek - do jakiej właściwie temperatury wytrzymują i czy w użyciu się sprawdzają (nie odbarwiają, nie odkształcają etc) jak z zachowaniem czystości...
    Ja mam stary piekarnik gazowy i przed obawą o zniszczenie zdecydowałam się na stalowe formy (termostat lekko szwankuje), ale chciałabym kiedyś mieć kilka silikonowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie używam forem silikonowych w temp. 180-190 stopni w piekarniku elektrycznym. Zachowują swój kształt i bardzo dobrze się myją - u mnie w zmywarce - jestem z nich zadowolona, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. nie polce nikomu - smierdzą chemią,może za duż proszku do pieczenia. obyłam się smakiem :/ .Pozdrawiam i wypróbuję coś innego może :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas zawsze wychodzą pyszne i pachnące :) również pozdrawiam

      Usuń
  8. właśnie piekę mam nadzieje że pyszne

    OdpowiedzUsuń