reklama

środa, 27 listopada 2013

Dwukolorowa zupa krem z papryki

Bardzo prosty a efektownie wyglądający dwukolorowy krem z papryki


SKŁADNIKI  
                                                                                    



ZUPA CZERWONA

zupa z papryki2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1/2 l bulionu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra


ZUPA ŻÓŁTA
2 żółte papryki
zupa paprykowa1 cebula
1 mała cukinia
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 l bulionu
sól, pieprz, kurkuma 

PRZYGOTOWANIE
Zupy gotujemy  w dwóch garnkach.

Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych).
Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy.


Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i bulion 
i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kurkumy.Miksujemy.

Zupy wlewamy na talerz jednocześnie (najlepiej za pomocą dzbanków). Ozdabiamy kleksem śmietany i bazylią.


krem paprykowy








2 komentarze: