reklama

piątek, 13 grudnia 2013

Ryba po grecku


Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :)


SKŁADNIKI
ryba 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka
4 marchewki
2 pietruszki
1 duża cebula
1 por (biała część)
kawałek selera
2/3 szklanki bulionu warzywnego 
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
1 łyżeczka cukru
3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka mąki, olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa. 
Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut.
Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku. 
Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw 
i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką.


ryba przepis

                                             Podajemy na ciepło lub na zimno

7 komentarzy:

  1. mmmm rybka po grecku przepis zapisuje przyda się nas święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w składnikach zabrakło cebuli

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki. Przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam tej po grecku. Robię ją troszkę inaczej i podaję jak sałatkę. Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście gotując włoszczyznę w wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dużo marchewki lubię ;-)

    -----------------------------------------

    http://bit.ly/2eq7X30

    OdpowiedzUsuń