reklama

środa, 24 kwietnia 2013

Tarta z serkiem mascarpone, truskawkami i kiwi


Moja pierwsza tarta - muszę przyznać bardzo udana - zniknęła błyskawicznie !!!
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie - został przeze mnie zmodyfikowany -  
i czekał, czekał - aż się wreszcie doczekał wykonania :)


SKŁADNIKI 

Ciasto:
200 g mąki tortowej
tarta z owocami100 g zimnego masła
(najlepiej wsadzić na 10 min. do  zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka

Krem
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 białka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego


Do dekoracji                                                                               
10 dużych truskawek , 
2 sztuki kiwi

mogą być inne owoce, bakalie, czekolada ....

tarta ciasto

PRZYGOTOWANIE                                                  
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
tarta ciastoWałkujemy formując koło większe od foremki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.                                           
Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni  wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
tarta zprzepisUkładamy na cieście folię aluminiową 
i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto
po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób
przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze
przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Studzimy ciasto.                                                                                    


owoce do tarty



Przygotowujemy owoce  do dekoracji.

Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.




Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.

Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


tarta z owocami

                                                            PRZEPYSZNE  !!!


tarta z mascarpone
                                                          DOSKONAŁY PRZEPIS 
                                        NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI  !!!
                                                                                             

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka gyros

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem 
  - bardzo prosty przepis na  sałatkę gyros

SKŁADNIKI                                                              
- podwójna pierś z kurczaka                                      
gyros

- mała kapusta pekińska                                                
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- słoiczek papryki konserwowej 
  lub duża papryka świeża
- puszka ananasa 
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- przyprawa Gyros
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Kurczaka kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i posypujemy obficie przyprawą gyros.
Smażymy krótko na rozgrzanym tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, dodajemy odcedzoną kukurydzę i groszek. Ananasa i paprykę kroimy
w kostkę. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i ostudzonego kurczaka.
Doprawiamy do smaku.

gyros z kurczaka


                                                        SMACZNA  SAŁATKA !!!

środa, 3 kwietnia 2013

Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym

Dzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie  czasochłonne ale warte swego smaku :)
Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice 



rolada ze schabuSKŁADNIKI

1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)
50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
25 dag pieczarek
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
masło
sól, pieprz, wegeta, słodka papryka



FARSZ

schab faszerowanyCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. 

Pieczarki kroimy w drobne plasterki.
Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody
i dusimy do miękkości.
Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.
Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę
i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Wszystko dokładnie mieszamy.
rolada ze schabu

PRZYGOTOWANIE

Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.




schab inaczej


Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm

i rozkładamy jak książkę.





rolada ze schabu


 Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm
          (potrzebna mocna ręka ;) ).







Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.

rolada z mięsem mielonymrolada ze schabu



 

schab faszerowanyZwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem)
lub spinamy wykałaczkami. 

Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem. 
Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.
 Dodajemy masło i szklankę 
wody.                                                               






Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło.


schab z pieczarkami

Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.


mięso z sosem pieczarkowym

                                                        PYSZNIE  ZAKRĘCONE  !!!