reklama

czwartek, 31 października 2013

Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną fasolą

Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki.

SKŁADNIKI

gulasz1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku                                                     
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 litr bulionu wołowego
2 łyżki oliwy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie. 

Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez
chwilę na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę
papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod
przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory 
razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą,
pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.







                                            Podajemy z białym pieczywem


zupa węgierska



środa, 30 października 2013

Jabłka w cieście kokosowym

Sezon na jabłka w kuchni w pełni. Moja propozycja na dzisiaj
- jabłka smażone w cieście kokosowym


SKŁADNIKI    
jabłka w cieście


4 jabłka
2 jajka 
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g wiórków kokosowych
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy i kroimy w szesnastki.
Mąkę miksujemy z żółtkami jaj, dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę cukru oraz około jedną szklankę wody mineralnej, tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Białka ubijamy osobno na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy wiórki kokosowe. W miseczce mieszamy pozostały cukier z cynamonem..
Kawałki jabłek obtaczamy najpierw w cukrze i cynamonie,a potem maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


jabłka

                                                            Podajemy gorące !!!

niedziela, 27 października 2013

Koktajl z selera naciowego i kiwi

Koktajl z selera naciowego i kiwi to bomba witaminy C i A.
Posiada właściwości odchudzające (bardzo mało kalorii)
a także (dzięki selerowi) - uspakajające :)
Przede wszystkim jednak jest przepyszny ...                          

                                                                                                         
koktajl odchudzający

SKŁADNIKI (1 porcja - 135 kcal)      
2 sztuki owoców kiwi
2 łodygi selera naciowego
szklanka wody niegazowanej
łyżka miodu

seler naciowy









PRZYGOTOWANIE
Obrane kiwi kroimy i miksujemy z selerem. Dodajemy wodę i miód - pyszny koktajl gotowy !!!

koktajl
Przepis dla 1 osoby - 135 kcal, w tym:
białko - 2,3g, tłuszcz- 1g, węglowodany - 33,6g, błonnik - 4,8g  


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie





sobota, 26 października 2013

Sałatka ze szpinakiem i wędzonym łososiem z serem feta

Prosty przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę z łososiem wędzonym i szpinakiem.


sałatka z łososiemSKŁADNIKI                                                           
100 g świeżego szpinaku
125 g łososia wędzonego
125 g sera feta
75 g czarnych oliwek
mały ogórek zielony
pół pęczka koperku
oliwa z oliwek
pieprz cytrynowy



PRZYGOTOWANIE
Umyty szpinak mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkiem,fetą i łososiem.
Dodajemy posiekany koperek i przekrojone wzdłuż oliwki.
Doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy oliwą. 

sałatka z fetą

                                              Prosta i pyszna sałatka gotowa !!!

wtorek, 15 października 2013

Ziołowe ziemniaki faszerowane boczkiem

Ziemniaki wcale nie muszą być dodatkiem do obiadu - mogą wystąpić w "roli głównej"
- choćby w postaci faszerowanych pyszności. Dziś przepis na aromatyczne ziemniaki faszerowane boczkiem z żółtym serem 

ziemniaki z piekarnika

SKŁADNIKI                                                                                           
8 dość dużych ziemniaków
40 dag sera żółtego
30 dag boczku kanapkowego lub wędzonego
2 żółtka
tymianek, oregano, bazylia- najlepiej świeże
sól, pieprz, papryka czerwona
masło, bułka tarta



PRZYGOTOWANIE

ziemniaki pieczone

Boczek kroimy w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem i dodajemy 2 żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz dużą ilością świeżych (najlepiej)  ziół.



ziemniaki faszerowane z serem


Ziemniaki obieramy. Przekrajamy wzdłuż i  wydrążamy środki. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 8 minut i odcedzamy.




ziemniaki zapiekane z boczkiem

Napełniamy ziemniaczki farszem. Jeśli wykorzystujemy nietłusty boczek kanapkowy na każdego ziemniaczka kładziemy odrobinę masła.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.


ziemniaki z serem iboczkiem



Układamy ziemniaczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni + termoobieg)
na 20 -25 minut.







pieczone ziemniaki z serem