reklama

środa, 27 listopada 2013

Dwukolorowa zupa krem z papryki

Bardzo prosty a efektownie wyglądający dwukolorowy krem z papryki


SKŁADNIKI  
                                                                                    



ZUPA CZERWONA

zupa z papryki2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1/2 l bulionu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra


ZUPA ŻÓŁTA
2 żółte papryki
zupa paprykowa1 cebula
1 mała cukinia
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 l bulionu
sól, pieprz, kurkuma 

PRZYGOTOWANIE
Zupy gotujemy  w dwóch garnkach.

Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych).
Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy.


Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i bulion 
i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kurkumy.Miksujemy.

Zupy wlewamy na talerz jednocześnie (najlepiej za pomocą dzbanków). Ozdabiamy kleksem śmietany i bazylią.


krem paprykowy








niedziela, 17 listopada 2013

Czekoladowe muffinki

Dzisiejszy przepis to bardzo łatwy przepis na muffinki czekoladowe. 
Prosto i szybko  można zrobić pyszne babeczki.


muffinki z czekoladą
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
10-12 krówek (cukierków)




PRZYGOTOWANIE

muffinkiW misce mieszamy suche składniki:
mąkę, cukier, kakao, proszek
i pokrojoną w małą kosteczkę czekoladę.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: olej, mleko i jajko.
Łączymy ze sobą zawartość obu misek.
Wypełniamy foremki do muffinek do około 2/3 ich wysokości.
Aby muffinki były fajnie wilgotne
w środku wkładamy do środka każdej
połówkę krówki.



Pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
W zależności od wielkości foremek wychodzi około 20-24 muffinek.


muffiny

                                                    Czekoladowa pychota !!!


czwartek, 14 listopada 2013

Łatwy orzechowiec

Dzisiaj przepis na przepyszne ciasto - orzechowiec z przepisu Teściowej


ciasto orzechowe

CIASTO
150g miodu
3 jajka
200g cukru
200g masła
400g mąki
1 łyżka sody
1 łyżka octu 

Jajka i cukier ucieramy w malakserze.
Miód i masło rozpuszczamy
i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h
Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.

MASA         

250g orzechów włoskich
200g cukru
1 kostka masła
1 szklanka wrzącego mleka

Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami. 
Ciasto podajemy następnego dnia.


tort orzechowy

                                             Możemy ozdobić połówkami orzechów


poniedziałek, 11 listopada 2013

Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem

Na Św. Marcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami 
z majerankiem.

SKŁADNIKI                                                                
gęś przepis

1 gęś  (ok.4,5 kg)
5 jabłek 
5 ząbków czosnku
1 cebula
2 paczki majeranku
sól, pieprz
słodka papryka


PRZYGOTOWANIE 
Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka.
Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką. 


gęś faszerowanagęś nadziewana
                  
Gęś włożyć do  brytfanny i podlać wodą.
Piec  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut. Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce.
Smacznego :)

Inne przepisy na gęś:
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach


gęś  z majerankiem



gęś z jabłkami