reklama

niedziela, 5 stycznia 2014

Makaron ze szpinakiem i mozzarellą


Dzisiejszy przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą wykorzystuję zawsze, gdy muszę zrobić obiad szybko - albo kompletnie nie mam innego pomysłu. 
Robi się go błyskawicznie i zawsze smakuje :)

SKŁADNIKI                                                                            
makaron przepis

350 g makaronu razowego (np.świdry)                           
1 kulka mozzarelli - 125g
450 g mrożonego szpinaku
2 duże pomidory
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente. Zanim się ugotuje przygotowujemy resztę :)
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę  i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z makaronem.

makaron z serem

                                                 Pyszne i sycące bezmięsne danie






6 komentarzy:

  1. Często jadam, tylko w skromniejszej wersji - bez sera i pomidorów.
    Czas wzbogacić przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, smaczny pomysł na szybki obiad :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zamiast mozzarelli daję gorgonzolę (do sosu beszamelowego) oraz pokrojoną pierś z kurzęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na ile osob to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy ile kto je :) 350g makaronu dla 3 dorosłych lub 2+2 dzieci :)

      Usuń