reklama

piątek, 10 stycznia 2014

Mój krupnik

Tradycyjna polska zupa w moim wydaniu
 - gotowana zawsze w  minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)

SKŁADNIKI  (na 3 litry zupy)
tradycyjny krupnik 
1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)
1/2 szklanki śmietany
(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )
sól, pieprz




PRZYGOTOWANIE                                                        

Udko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy wodę
z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy
i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną. Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę.


                                                  PYSZNY KRUPNIK GOTOWY

najlepsza zupa

10 komentarzy:

  1. Nie dodaje śmietany,a gotuję z grzybkami suszonymi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie dodaję śmietanki a dodaję grzybki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję - wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wylewając wywar z pierwszego gotowania pozbawiasz zupkę wszystkich wartości odżywczych jakie przedostały się do niego (wywaru) z mięska. Szumowiny to nic innego jak białko. Należy je usuwać tylko z zup klarownych tj. rosołu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Udko z kurczaka na 3 l. wody i jeszcze troszkę odlane.
    Nie za tłusty ten krupnik, ?
    Krupnik postny ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "SKŁADNIKI (na 3 litry zupy)
      tradycyjny krupnik
      1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) " .

      Usuń
  6. Bez grzybów to nie krupnik.

    OdpowiedzUsuń