reklama

wtorek, 11 lutego 2014

Ciasteczka orzechowe serca

Pyszne orzechowe ciasteczka -  półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak  i dorosłych -  w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :)

SKŁADNIKI                                                                               
ciastka z orzechami
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
150 g orzechów włoskich
cukier kryształ do posypania




PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni pilnując, by się nie przypaliły. Gotowe, gorące  ciastka posypujemy cukrem. 



półkruche ciastka z orzechami

                                                               SMACZNEGO  :)
 

4 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciasteczkowa , zwłaszcza lubię tradycyjne, kruche ciastka.Wyobrażam sobie, jakie smaczne muszą być z taką ilością orzechów :) Miłego dnia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyglądają, muszą też wspaniale smakować. Muszę takie zrobić :) zapraszam też do mnie na www.waniliowachatka.blog.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły świetnie , robiłam większe i z polewą czekoladową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam

      Usuń