reklama

środa, 19 lutego 2014

Kurczak z ryżem curry z czerwoną fasolą


 Pyszne danie dla miłośników przyprawy curry :)


Kurczak z warzywamiSKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 395 kcal)
1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g)
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
1 duża zielona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 woreczki brązowego ryżu
4-5 łyżek curry
sól, pieprz
oliwa do smażenia 


PRZYGOTOWANIE

Ryż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu.
Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś 
z kurczaka. Solimy i  pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.

kurczakkurczak z fasolą




Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka z warzywami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze 5 minut .


kurczak curry

                                                           S M A C Z N E G O


1 porcja - 395 kcal
- białko - 31,5 g
- tłuszcz - 3,8 g
- węglowodany - 67,15 g
- błonnik - 9,2 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram









4 komentarze:

  1. Mmmm.... aż się za to zabieram ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, u nas właśnie dzisiaj była na obiad :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Podczas przekładania kurczaka z warzywami do garnka z ryżem lepiej odcedzić z bulionu czy mieszać razem żeby ryz go wsiąknął ? Pozdrawiam i dzięki za wyśmienity przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie -razem, nie będzie suche -życzę smacznego :) pozdrawiam

      Usuń