reklama

sobota, 15 lutego 2014

Polędwiczki wieprzowe z borowikami

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle

SKŁADNIKI
polędwiczki wieprzowe z grzybami500g polędwiczek wieprzowych
300g świeżych lub mrożonych borowików
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 szklanki bulionu mięsnego
150ml śmietany
200g sera pleśniowego lazur
1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło i oliwa do smażenia 




PRZYGOTOWANIE
wieprzowe polędwiczki 

Polędwiczki kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości). 
Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans.




mięso z pieczarkami 

Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy
na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem.
Dusimy kilka minut.


wieprzowina


W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy
z obu stron polędwiczki.





wieprzowian duszona 

Dodajemy je do rondla z cebulą i grzybami.





 
ser pleśniowy do mięsa 
Dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę lazur.
Przyprawiamy gałką muszkatołową.
Doprowadzamy do wrzenia i stopniowo wlewamy wino.
Na małym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut, pod koniec 
dodając posiekaną natkę.






polędwiczki z serem pleśniowym i borowikami



                                Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente
















2 komentarze:

  1. Wyglada tak pysznie, ze zaluje, ze nie mam zamrozonych grzybow... ale nawet bez nich ta opcja z lazurem brzmi swietnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i polędwiczki i grzybki. Świetne połączenie smakowe w sam raz na taką pogodę,

    OdpowiedzUsuń