reklama

czwartek, 27 lutego 2014

Racuchy z jabłkami

 Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami - chyba każdy je lubi :)

racuchy drożdżowe z jabłkamiSKŁADNIKI

 3 jabłka
10g drożdży
125g mąki
2 jajka
200 ml mleka
sól
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder
olej do smażenia




PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy gniazda nasienne.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mieszamy lub miksujemy ze sobą mąkę, żółtka,
mleko, łyżeczkę cynamonu i drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Łączymy z pianą 
z białek. Maczamy krążki jabłka w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.


jabłkabegniets z jabłkamiplacuszki z jabłkami


 Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym
 z pozostałym cynamonem.

Możemy udekorować listkami mięty


racuchy z jabłkami

3 komentarze:

  1. my czasem dodajemy banany a zamiast mąki płatki owsiane.. ale i tak pychotka.. proste, szybkie i mega dobre.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :) Dzisiaj zabieram się za te racuchy :) Dam znać jakie wyszły i jak smakowały :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń