czwartek, 27 marca 2014

Paluchy makowe z ciasta francuskiego

Przepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego  - szybkie, proste i pyszne :)


paluchy makowe

SKŁADNIKI 
 
2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej 
z bakaliami
białko jajka
cukier do posypania
    
PRZYGOTOWANIE
Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka.
Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami do siebie ciasta.
Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamy
z dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony)

mak przepisciastka z makiem

Układamy nasze świderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 min.
w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

paluchy z ciasta francuskiegomak i ciasto francuskie

                                                                        Gotowe !!!

paluchy makowe



                                                                         Smacznego :)

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!



paluchy makowe z ciasta francuskiego


10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tą podwójną warstwą ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, z pewnością wykorzystam Twój przepis, lubię takie smaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, szybka przekąska!
    Nominuję Twój blog do Liebster Blog Award http://shabbyeat.pl/liebster-blog-award-2/

    OdpowiedzUsuń
  4. Super te paluchy!!! :D Świetny pomysł, na pewno wykorzystam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzis bede robic. brzmi prosto i smacznie . takjak lubie!!! dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też zamiast maku dodać żółty ser, szynkę, boczek lub szpinak, tylko wtedy zamiast cukry odrobinę soli należy dać. Jest to świetny pomysł na urodzinowy poczęstunek w szkole.

      Usuń
    2. albo pesto i posypać parmezanem (łatwo zrobić 2 rodzaje: zielone i czerwone co fajnie wygląda)

      Usuń
  6. Zrobiłam i się wszystko pięknie udało. Wspaniały i szybki deser.

    OdpowiedzUsuń