reklama

piątek, 7 marca 2014

Tartaletki czekoladowe z kremem cytrynowym i owocami

Czekoladowe babeczki z  cytrynowym kremem z serka mascarpone
- pyszny i prosty deser

SKŁADNIKI  
tartaletki z kremem
Ciasto:
300g mąki
200g masła
100g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki naturalnego kakao
sól

Krem:
250g serka mascarpone
150g śmietany kremówki
czekoladowe tartaletki1/2 opakowania galaretki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny

Do przystrojenia - ulubione owoce
 
PRZYGOTOWANIE 
Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli.
Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki
tartaletki z owocamina 30 minut. Wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm i przenosimy na wałku do wysmarowanych masłem foremek do tartaletek. Wylepiamy foremki ciastem
- z tych proporcji wychodzi około15-16 babeczek standardowej wielkości. Nakłuwamy widelcem  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut. 

Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
mascarpone, galaretkę w proszku i sok 
z cytryny. Delikatnie mieszamy.

Przestudzone ciastka napełniamy kremem
i przystrajamy ulubionymi owocami.

                 
                                                                       SMACZNEGO :)


krem z mascarpone

4 komentarze:

  1. Zjadłabym taką babeczkę, szczególnie, że krem mają z mojego ulubionego serka :)
    pożyczam przepis;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe tartaletki, obłędnie i kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyglądają i na pewno smakują.Pasują np na imprezy urodzinowe
    zapraszam na domowe obiadki
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń