reklama

piątek, 4 kwietnia 2014

"Podrabiana" strucla makowa - czyli makowe zawijańce z orzechami i skórką pomarańczową


Prosty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego

 
SKŁADNIKI
ciasteczka z ciasta francuskiego

1płat ciasta francuskiego
350g masy makowej z bakaliami
100g orzechów włoskich
1 łyżka kandyzowanej skórki
pomarańczowej
1 jajko



PRZYGOTOWANIE

Rozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku.

ciasto franuskierolada makowa

Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry 2 cm grubości. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem 20-25 minut.


ciastka z orzechami

                                                             SMACZNEGO :)

ciasteczka z orzechami i makiem
Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz