reklama

czwartek, 3 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym


Tym razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone)
 - podane z sosem
 chrzanowo -śmietanowym 
 - przepis Mamy :)

SKŁADNIKI

2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g)
2 łyżki śmietany
1 łyżka chrzanu tartego
przyprawa do wieprzowiny
majeranek
czosnek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 łyżka masła
ewentualnie - łyżeczka mąki





PRZYGOTOWANIE
poledwiczki przepis Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi) ilością majeranku i ziół prowansalskich.
Wkładamy do naczynia do zapiekania, kładziemy na nich plasterki masła
i podlewamy odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut . W tym czasie polewamy je kilkakrotnie polędwiczki wieprzowepowstałym sosem - ewentualnie, gdy jest potrzeba - uzupełniamy wodę. 

Zlewamy i cedzimy powstały tłuszcz  do rondla. Dodajemy śmietanę i chrzan. Gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki zaprawiamy łyżeczką mąki.


Polędwiczki kroimy w plasterki i polewamy sosem.

Podajemy według upodobań.
                                                                        Smacznego :)
 

polędwiczki z sosem
                                                      






Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: