sobota, 19 kwietnia 2014

Sałatka jarzynowa

Klasyk klasyków - królowa imprez i świąt wszelakich - sałatka jarzynowa 
- przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :)

SKŁADNIKI 
1 kg marchewki          
1/2 kg pietruszki
2 duże ziemniaki
5 jajek ugotowanych na twardo
2-3 ogórki kiszone
3 jabłka
1 puszka groszku konserwowego
majonez -300 ml
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były al dente :). Po ostudzeniu obieramy je i kroimy  wraz z jajkami, obranymi jabłkami i ogórkami (również bez skórki)  w drobną kostkę. Dodajemy odsączony groszek oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki, by sałatka uległa tajemniczemu procesowi "przegryzienia" - najlepiej przygotować ją dzień wcześniej :) Smacznego


 

Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!

3 komentarze:

  1. Klasyka zawsze się sprawdza, dla mnie idealna :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię sałatkę jarzynową,gdy gotuję rosół. Jarzynki z rosołu są pyszne, mają zdecydowanie lepszy smak, niż te gotowane "z wody".

    OdpowiedzUsuń