poniedziałek, 19 maja 2014

Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią


Pyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :)

łosoś SKŁADNIKI

400g świeżego łososia
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
cytryna
oliwa z oliwek
listki mięty




PRZYGOTOWANIE
łosoś Usuwamy  skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty. 

  
Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.
Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków.
Możemy jeszcze doprawić pieprzem. 
Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną.


                                                    
                        SMACZNEGO
cukinia

6 komentarzy:

  1. Wygląda mi to sensownie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie zdrowa pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, bardzo lubimy takie przekąski :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. można to jakoś zrobić w piekarniku bez funkcji grilla albo na zwykłej patelni?? Wygląda smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej ,na zwykłej patelni też się da :) pozdrawiam

      Usuń