reklama

piątek, 30 maja 2014

Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno 
z owocami , które lubię najbardziej :)


sernik
SKŁADNIKI 
 300g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml śmietany kremówki
100g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
100ml mleka
15g (3 łyżki) żelatyny
450g twarogu śmietankowego
okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk
na tortownicę 23 cm
1/3 szklanki wody 
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE

Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.




 

Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukier
i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy.






Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.




Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin.




                                             SMACZNEGO !!!

serniksernik


Milion smaków truskawek

6 komentarzy:

  1. uwielbiam taki serniczek na zimno, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie tu :) a sterniczek wprost cudownym mniam mniam :)
    http://przepisnazycie2f.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń