środa, 14 maja 2014

Zielone szparagi na cieście francuskim

Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:)

SKŁADNIKI
500g zielonych szparagów
szparagi1 płat ciasta francuskiego 
100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach  
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
duża garść świeżego oregano
200g śmietany 30%
1 jajko
100g sera żółtego - najlepiej ostrego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
szparagi 
Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce
(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). 
Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka 
i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy 
z dwóch stron boczek.

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku.
Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano.

tarta


                                                  Na wierzchu układamy szparagi.

szparagi

Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy 
ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi.

szparagi

Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem,
aż tarta ładnie się zarumieni.


tarta ze szparagami
       
                                                     smacznego  :) 




14 komentarzy:

  1. Jaka apetyczna :) Robiłam kiedyś podobną tartę, choć z mniejszą ilością składników, i była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda tak pięknie, że rzuciłabym się na nie bez namysłu ;) Musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję , odwiedzę na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne:)
    Na pewno wypróbuję coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam - pyszne danie :) Dziękuję za przepis ;) Nie miałam świeżego oregano, ale za to dodałam do śmietany, jajka, startej mozarelli, soli i pieprzu jeszcze zioła prowansalskie i też wyszło super. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu nie wiem, co wybrać 😀😀 Tyle pyszności że szparagami 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sezon dopiero się zaczyna, można wypróbować po kolei wszystkie przepisy :)

      Usuń