reklama

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką

Sycące spaghetti z mięsem mielonym i pysznymi dodatkami - czyli "wypasione" spaghetti bolognese :)

SKŁADNIKI 
400g razowego makaronu spaghetti
250g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
spaghetti przepis1 duża cebula
3 ząbki czosnku
300g pieczarek
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
1 mały (90g) słoiczek koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki)
oliwa
sól,pieprz, cukier
papryka słodka,papryka ostra
bazylia, oregano - suszona lub  świeża 
twardy ser do posypania 

PRZYGOTOWANIE
Makaron  gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem)  z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu i dusimy razem do końca pozostałego czasu..

 
spaghetti
                          Posypujemy startym serem, smacznego :)

spaghetti

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

1 komentarz: