reklama

czwartek, 5 czerwca 2014

Sernik z czekoladą

Prosty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :)

sernik

SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm)

Spód sernika:
100g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki miękkiego masła
3 łyżki brązowego cukru

Masa:
450g twarogu śmietankowego
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 






PRZYGOTOWANIE 
Składniki na spód sernika miksujemy i wykładamy na dnie foremki wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy bez ugniatania.

Miksujemy ser, jajka i cukier waniliowy. Stopniowo dosypujemy cukier puder wymieszany
z mąką kukurydzianą. Kiedy składniki się połączą wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę.
Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do foremki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 80-90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w foremce. Po wyjęciu możemy ozdobić np. czekoladowymi serduszkami lub posypką.
 
sernik


                          smacznego :)

sernik 

18 komentarzy:

  1. wspaniały serniczek :-)
    zapraszam do mnie na konkurs :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/06/konkurs-z-firma-graal.html

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy serniki, pychotka :-)
    http://hotelowerecenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ci on! zabieram i nie oddam:) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, wygląda cudnie :) Poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda ^^ U mnie króluje tarta z truskawkami :)

    zapraszam https://www.facebook.com/motylechcalatac http://vickyxvampire.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie i założę się, że smakuje wyśmienicie. Świetne ciacho! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki - sernik jest naprawdę bardzo smaczny :)

      Usuń
  7. dlaczego tak długo się piecze w tak niskiej temperaturze? Wygląda pysznie. Upiekę bo serniki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki takiemu pieczeniu sernik utrzymuje jasny kolor i jest puszysty - polecam jest bardzo dobry, pozdrawiam

      Usuń
  8. Apetycznie wygląda i widzę z opinii ,że smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanko... podane proporcje na jaką duża foremkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm)"
      pozdrawiam

      Usuń
    2. 10x25 cm to strasznie mała foremka. Taka klasyczna standardowa ma 20x35cm. Czy to aby nie pomyłka?

      Usuń
    3. To jest przepis na klasyczną keksówkę, więc pomyłki nie ma :) pozdrawiam

      Usuń
  10. Kuchenne Preludium10 stycznia 2015 13:37

    Wygląda wprost przepysznie! Dzięki za link, na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny i smakowity! Wyjdzie taki z sera z wiaderka? Bo narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyjdzie, z takiego sera właśnie robię, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń