reklama

środa, 13 sierpnia 2014

Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie

Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami

SKŁADNIKI
polędwiczki
450g polędwiczek wieprzowych  
300g kurek
1 cebula 
200g śmietany 18%
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)
papryka czerwona słodka
szczypta kurkumy
gałązka rozmarynu
kilka gałązek majeranku
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE

Kurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.





Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone
w centymetrowe plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem.
Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni.





Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. 
Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut.


Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru 
z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy.
Powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mięso. 
Dusimy razem kilka minut na małym ogniu. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą 
i pieprzem.


Podajemy z ziemniakami, makaronem (np. tagliatelle),kaszą albo warzywnymi placuszkami
- np. z cukinii lub ziemniaczanymi. Smacznego :)






8 komentarzy:

  1. mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
    będę tu częstym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż ... chciałam rzec że czeka mnie drugie śniadanie w postaci jogurtu, a tu takie pyszność - powinno to być karane :D :D ! Gdzie ja teraz dostanę kurki ? Trudno, mąż ma zadanie bojowe bo ja muszę to zjeść dzisiaj na obiad !!!!! Wygląda przepięknie ... i pewnie jeszcze lepiej smakuje całość ... Zgłodniałam ... ale zostaję i rozgaszczam się u Ciebie ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba Męża do lasu wysłać ;)
      Na szczęście kurki są już do dostania w sklepach sieciowych :)
      Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej :)

      Usuń
  3. Ślinka mi cieknie jak patrzę na te zdjęcia :) Byliśmy wczoraj z mężem na grzybach i mamy prawie kg kurek i tak się składa że znalazł się też super przepis aby je wykorzystać :) Super :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Polędwiczki są "boskie". A najlepsze jest to, że można dodać do nich także mrożone kurki i jest super. Właśnie tak zrobiłam i byliśmy zachwyceni. Za tydzień mam imprezę i znów podam gościom coś z kuchni Pani Małgosi :) Ilekroć ostatnio mam przygotować coś dla większej ilości osób - sięgam tylko po Pani przepisy. Nie muszę ich sprawdzać. Wszystkie, które wypróbowała były doskonałe. Dziękuję, dziękuję, dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Wioletta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zarówno polędwiczki, jak i inne przepisy się sprawdzają. Dziękuję za tyle miłych słów , pozdrawiam :)

      Usuń