reklama

poniedziałek, 1 września 2014

Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami

Pyszna tarta z borówkami z kremem limonkowym.
Słodko i pysznie pożegnaliśmy wakacje ...

SKŁADNIKI 


Ciasto                                                                                        
tarta200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
(najlepiej wsadzić na 10 min. do  zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao

tartaKrem
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 2 limonek


Do dekoracji                                       
250g borówki amerykańskiej
lub inne ulubione owoce :)
listki mięty



PRZYGOTOWANIE

Z podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę mieszamy z kakao, dodajemy zimne masło, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka - wyrabiamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.


tarta
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je  formując koło większe od foremki. Formę do tarty smarujemy masłem.Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem. Nakłuwamy ciasto widelcem      

                                   
Na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni  wkładamy foremkę do lodówki. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę lub ceramiczne kulki, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 minut. 

tarta
Potem zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut. Studzimy ciasto.                                            



W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę
z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.
Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą.
Smacznego :)

tarta




tarta
tarta

tarta
 
krem




Ciacho na widelcu

4 komentarze:

  1. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.
    Zrobiłam.
    Zachwycilam.
    Ale ta tarta ma jedna wadę. Wyparowuje w nocy z lodówki.

    OdpowiedzUsuń