reklama

sobota, 27 września 2014

Krem z dyni z imbirem i curry

Nadeszła jesień, a z nią sezon na dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :)

SKŁADNIKI  dynia
1 kg dyni
1 cebula
2 ziemniaki
1 jabłko
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
4 łyżki łuskanych pestek z dyni
3/4l bulionu warzywnego
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
dynia 
Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku na oleju. 
Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. dyniaKroimy w dość dużą kostkę. Podobnie ziemniaki
i jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy curry i imbir. 
Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu. 
Dolewamy bulion, przyprawiamy solą 
i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę pestki z dyni.
Gotową zupę miksujemy. Nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami.

Możemy też przygotować zupę na bazie
gotowego puree z dyni 



 Pyszna rozgrzewająca zupa gotowa - smacznego :)krem z dyni

krem z dyni

dynia














Dynia na słodko i słono

7 komentarzy:

  1. krem z dyni to najlepsza zupa jesieni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z imbirem i curry to chyba moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile dać puree z dyni ? też 1kg czy troche mniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o purre to myślę,że 1-2 szklanki spokojnie wystarczą - jak daję 2 to mam spokojnie na dwa dni :) pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuję bardzo, już nie spojrzałam na odpowiedź jak zrobiłam, ale wyszło pyszne, z tym że dodałam na koniec śmietankę 18% bo mi zostało po zupie marchewkowej :) ogólnie dodałam chyba 650g tego pure :)

      Usuń