reklama

środa, 24 września 2014

Leczo z cukinią

Nowa zmodyfikowana wersja leczo - tym razem z cukinią w wersji mniej pikantnej - bo to taki stereotyp, że co węgierskie to pikantne :) Każdy może sobie wszak doprawić na talerzu :)

SKŁADNIKI
leczo z cukinią1 duża cebula 
1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
2 czerwone papryki 
1 zielona papryka
2 małe cukinie (lub 1 duża)
1 duży pomidor
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, cukier
papryka słodka i ostra Prymat
opcjonalnie chili
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Najlepiej rozpocząć od pokrojenia wszystkich składników. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy obraną ze skóry
i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Przesmażamy razem. 
Dorzucamy pokrojoną paprykę (kostka). Przykrywamy,zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10 minut, aż papryka trochę zmięknie. 
Cukinię obieramy i również pokrojoną
w kostkę dodajemy do garnka. Sparzonego pomidora obieramy ze skóry - kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką papryki słodkiej.
W zależności od upodobań dodajemy paprykę ostrą i ewentualnie troszkę chili. 
Dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cukru.Mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym 
ogniu ,aż cukinia będzie miękka. Często mieszamy. Smacznego :)

leczo

5 komentarzy: