reklama

piątek, 26 września 2014

Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku


Taką oto przystawkę zmajstrowałam - myślę, że przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej :)


SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki)                                                                  
pomidory z mozzarellą1 bagietka       
2 kulki mozzarelli (ok.300g)                                
3-4 pomidory
100ml oliwy z oliwek 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki przyprawy do bruschetty
(lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej)



mozzarellaPRZYGOTOWANIE

Bagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę.
Mieszamy. Każdą kromkę bagietki maczamy z obu stron, po czym zaczynamy nabijanie na patyczki do szaszłyków - w kolejności- bagietka, ser, pomidor - 4 bagietki i po 3 sery 
i pomidory na szaszłyk.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Układamy szaszłyki na blasze i polewamy pozostałą oliwą.
Pieczemy przez około 8 minut, kilkukrotnie przekręcając. Gdy bagietka się przyrumieni, a ser zacznie się topić nasza przystawka jest gotowa :)


SMACZNEGO :)


szaszłyki po włosku
bruschetta

 




(Nie) nudna kanapka Włoskie smaki

7 komentarzy:

  1. Nie wpdłabym na takie podanie kanapki :) Super pomysł.. Mam nadzieję ze zainspiruejsz innych i weźmiesz udział w kanapkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki wielkie , a gdzie ta kanapkowa akcja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach już widzę na durszlaku i dołączam :)

      Usuń
  3. Bardzo zabawny pomysł, ni to bruschetta, ni to caprese. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso. Gdzie jest mięso? :)

    OdpowiedzUsuń