reklama

piątek, 24 października 2014

Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną

Pyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :)

SKŁADNIKI

udka
4 udka z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 cytryny
oliwa z oliwek 



PRZYGOTOWANIE
Udka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej.

udka

Obkładamy udka plasterkami cytryny.

udka z cytryną


kurczak 




Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.









kurczak

Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami

kurczak
Smacznego :)

udka




 

3 komentarze: