sobota, 18 października 2014

Ziemniaki smażone z cebulą i tymiankiem

Czy jest ktoś, kto nie lubi ziemniaków odsmażanych na patelni ?
Są świetnym dodatkiem do dań, ale mogą być równie dobrze samodzielnym daniem, szczególnie, gdy usmażymy je razem z cebulą. 

ziemniaki

SKŁADNIKI

5 ugotowanych  ziemniaków
1 duża cebula
tymianek- świeży lub suszony
sól, pieprz
masło do smażenia





ziemniakiPRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Ziemniaki kroimy w plasterki.    


ziemniakiWrzucamy na patelnię i smażymy z cebulą na złoto-brązowo.
Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z kefirem.

Możemy  wykorzystać też surowe ziemniaki - wtedy najpierw smażymy ziemniaki, a gdy będą miękkie dopiero dodajemy cebulę.



Smacznego :) 


4 komentarze: