poniedziałek, 17 listopada 2014

Boczek pieczony do kanapek

boczekPyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek  do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :)




SKŁADNIKI
1,5 kg boczku
główka czosnku
2 małe cebule lub 1 duża :)
sól czosnkowa
majeranek







 
 PRZYGOTOWANIE

Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku.

boczek

Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na boczku.

boczek

Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Pyszny boczek na kanapki gotowy !

boczek

Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka.
Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką.        
                                                                          Pycha :)

boczekboczek








 


12 komentarzy:

  1. Mój mąż by mnie uwielbił pod niebiosa za taki boczek! Podkradam więc przepis i pewnie zrobię te pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  2. już czuję ten smak w ustach. Na Święta Bożego Narodzenia zaproszę ten boczek na nasz stół. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. Boczus mi wyszedl wysmienity ale dlaczego cebula zrobila sie czarna?????:(((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może boczek był za wysoko w piekarniku? Albo zbyt rzadko był polewany sosem ... , pozdrawiam

      Usuń
  4. Cudowny boczuś. Nigdy takiego nie robiłam i koniecznie muszę spróbować. Zapisuję do zrobienia :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna sadzę się na domową wędlinę, taki prosty przepis jest w sam raz dla mnie! Jak długo można taki boczek przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń