poniedziałek, 10 listopada 2014

Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną

Pyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną.
Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :)

SKŁADNIKI 

gęś1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg)                  
sól
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
250ml czerwonego wina wytrawnego
4 gruszki
sok jabłkowy
cynamon
żurawina w słoiczku





PRZYGOTOWANIE

Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinamy skórę (w ukośną kratkę). Rozcinamy pierś wzdłuż na 2 części. Solimy z każdej strony. Olej mieszamy z ziołami i posiekanym czosnkiem. Nacieramy piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub -najlepiej -na całą noc.  

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem.

Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy np. do keksówki, posypujemy cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi.

Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a potem kroimy na plastry. Podajemy z gruszką napełnioną żurawiną i ziemniakami z wody.

Smacznego :)

Duży wybór brytfann - gęsiarek do pieczenia znajdziecie TU - KLIK!

Inne przepisy na gęś:
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach


gęś
gęś

Miło mi poinformować , iż przepis zdobył główną nagrodę w ogólnopolskim konkursie "Kujawsko-pomorska gęsina na Św. Marcina" 2015 :)



2 komentarze: