reklama

piątek, 14 listopada 2014

Sernik królewski

Pyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej.
Świetne ciasto na każdą okazję :)

sernik

SKŁADNIKI   (blacha 40x25cm)
sernikKruche ciasto kakaowe:
500g mąki pszennej
300g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
1 jajko 

Masa serowa
1,20kg półtłustego twarogu w kostce
8 jajek
300g cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
200g masła
1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)
rodzynki


PRZYGOTOWANIE
Z przesianej mąki i reszty podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

sernikW malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką.

Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą  połowę ciasta. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. 

 Sernik z kakaową kruszonką gotowy!   Smacznego :)

sernikpyszny serrnik




 

11 komentarzy:

  1. oj.. ale bym zjadła! kusisz z samego rana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych serników :) Uwielbiam :) Cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też bardzo lubię :)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Właśnie wstawiłam do piekarnika :) Ciekawe jak mi wyjdzie i czy nie opadnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udał się :) jest wyśmienity, zamiast rodzynek dałam kandyzowaną skórkę pomarańczy :)
    Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakuje :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Takiemu nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ser należy zmielić czy nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ucieramy w malakserze, to nie trzeba mielić sera, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. pychotka mniam.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń