reklama

piątek, 12 grudnia 2014

Piernikowa szarlotka

Szybki, prosty i aromatyczny jabłecznik piernikowy- coś a'la strudel jabłkowy :)

SKŁADNIKI
szarlotka1 opakowanie ciasta francuskiego
3 duże jabłka
100g lukrowanych pierniczków
(takich zwykłych kupnych)
100ml śmietany 30%
1 łyżka rumu
sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko 
cukier puder do posypania



PRZYGOTOWANIE
jabłecznik z ciasta francuskiego  
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę, rum i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy na gładką masę. 


Ciasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając  puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu.


strudel z jabłkami

Zakładamy ciasto z dołu na jabłka, a potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 

rolada

Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia.
U mnie z termoobiegiem wystarcza 20 minut. 

jabłecznik

Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem.
Prosta i pyszna szarlotka piernikowa - gotowa :) Smacznego !

szarlotka
piernik z jabłkami





1 komentarz:

  1. super pomysł na pewno wytestuje ! http://healthylove.blog.pl/2014/12/12/przepis-na-ogromny-puszysty-omlet-konkurs/ zapraszam , u mnie konkurs :)

    OdpowiedzUsuń