SKŁADNIKI
600g schabu bez kości
100g wędzonego boczku
300g kiszonej kapusty
ok 15 sztuk suszonej śliwki
2 jabłka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE

W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami.
Pyszny schab z kapustą i śliwką :)

Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, ale dlaczego ze śliwką a nie ze śliwkami? Bo się tak mówi? Ale to nie znaczy, że tak się mówić i pisać powinno.
OdpowiedzUsuńPolecam , bo pyszny taki schab jest :) Co do nazewnictwa, ponieważ tak się utarło, tak nazwałam przepis, by łatwiej można było do niego dotrzeć w czeluściach internetu, pozdrawiam :)
Usuń