piątek, 24 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i brokułami - z dwoma serami  :)

SKŁADNIKI                                                                      
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem1 kg ziemniaków
500g wędzonego boczku
1 duży brokuł
2 cebule
1 por (biała część)
5 ząbków czosnku
300 ml śmietany 18%
3 jajka
150 g tartej mozzarelli
250g sera żółtego
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
masło do smażenia i wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły. Odcedzamy.

Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy.


ziemniakibrokuły przepis

 
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.

Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.

boczek przepisboczek z cebulą

 
Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.
Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą.

brokuły przepiszapiekanka z warzywami

Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser.
Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy.


ser zapiekanka przepiszapiekanka z serem


Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem. 

mozarella przepis
  

Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze  przez  15 minut. 



zapiekanka
                                                                Smacznego
                                                     

wtorek, 21 stycznia 2014

Kuskus na pikantnie

 Z serii błyskawiczne - tym razem dla  miłośników dań na ostro :)

kuskus
 
SKŁADNIKI 
5 łyżek kaszki kuskus
1/2 małej cebuli
1/2 dużej zielonej papryki
1-2  papryczka chili 
(w zależności jak bardzo ostro lubicie jeść)
10 czarnych oliwek
łyżka oliwy z oliwek
sól





Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem - przykrywamy na około 5 minut, aż napęcznieje.
Cebulę, zieloną paprykę i chili kroimy w kostkę, oliwki w krążki. Dodajemy warzywa i oliwę do kaszki. Mieszamy i gotowe :)


kuskus pikantny
                                                              UWAGA  OSTRE !!!   ;)

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Domowa pizza

Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)
Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja


pizza jak z pizza hut 
CIASTO:
800 g mąki pszennej
60 g drożdży
8 łyżek oliwy z oliwek
1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
po 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki
 

ciasto na pizzę

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka 
z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka 
z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką 
i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.


SOS:
dobry sos do pizzy1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g)
po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody

Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce.



pizzaDODATKI DO PIZZY
300 g szynki
160 g salami
500 g pieczarek lub grzybów leśnych
1 duża cebula
400 g sera żółtego
1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)
1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g)


pizza ciasto przepis 
Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy  bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy
na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.



sos do pizzy przepis


Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.






Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser.


domowa pizzadomowa pizza



domowa pizza

Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut.

pizza hut

                                      Analogicznie przygotowujemy drugą pizzę.



pizza hut






środa, 15 stycznia 2014

Sałatka misz-masz na słodko-pikantnie

Bardzo lubię wymyślać nowe sałatki.
Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :)

sałatka z jajkiemSKŁADNIKI

1/2 opakowania mieszanki sałat
 z roszponką
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
100g szynki lub polędwicy
1 duży pomidor
3 jajka na twardo
sos chili słodko-pikantny





PRZYGOTOWANIE
sałatka kolorowa 
Sałaty przekładamy do miski. 
Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora w szesnastki,
a jajka w ósemki. Polewamy według upodobań sosem
chili słodko-pikantnym.





                                              Podajemy z chrupkim pieczywem 

sałatka z miszmasz

piątek, 10 stycznia 2014

Mój krupnik

Tradycyjna polska zupa w moim wydaniu
 - gotowana zawsze w  minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)

SKŁADNIKI  (na 3 litry zupy)
tradycyjny krupnik 
1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)
1/2 szklanki śmietany
(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )
sól, pieprz




PRZYGOTOWANIE                                                        

Udko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy wodę
z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy
i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną. Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę.


                                                  PYSZNY KRUPNIK GOTOWY

najlepsza zupa

czwartek, 9 stycznia 2014

Naleśniki owsiane z musem jabłkowym

Kombinowałam, jak tu zrobić jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie:
naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi  orzechami
Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały  :)

SKŁADNIKI
naleśniki z jabłkami 
Ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki razowej
2/3 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia


Nadzienie
1 słoiczek musu jabłkowego (250 ml)
50 g karmelizowanych orzechów - przepis tutaj
cukier puder



PRZYGOTOWANIE 

ciasto na naleśnikiMiksujemy ze sobą składniki ciasta.
Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni
z obu stron na złoty kolor - trochę dłużej niż
tradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo 
zgęstnieje - dodajemy trochę mleka.

Karmelizowane orzechy siekamy
i mieszamy z musem jabłkowym.
Smarujemy nadzieniem i składamy naleśniki. Oprószamy cukrem pudrem.



                                                          
                                                                NIEBO W GĘBIE  :)

nalesniki

                                         NA ŚNIADANIE, OBIAD LUB NA DESER 

środa, 8 stycznia 2014

Orzechy karmelizowane

Pyszne karmelizowane orzechy mogą być doskonałą "przegryzką" 
lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów  




 SKŁADNIKI 

200 g orzechów włoskich
( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały)

150 g cukru







PRZYGOTOWANIE
karmelizowane orzechy 
Orzechy wkładamy do miski.
Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Cukier wsypujemy do drugiej miski.
Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko i gorące 
wsypujemy do miski z cukrem. 
Mieszamy, by orzechy dobrze obtoczyły się w cukrze.


orzechy 
Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni - górna grzałka.
Blachę wsuwamy na górę piekarnika. 
Co pół minuty mieszamy orzechy, do momentu, aż się ładnie skarmelizują. 




                                
                                           PYSZNA PRZEKĄSKA LUB DODATEK













niedziela, 5 stycznia 2014

Makaron ze szpinakiem i mozzarellą


Dzisiejszy przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą wykorzystuję zawsze, gdy muszę zrobić obiad szybko - albo kompletnie nie mam innego pomysłu. 
Robi się go błyskawicznie i zawsze smakuje :)

SKŁADNIKI                                                                            
makaron przepis

350 g makaronu razowego (np.świdry)                           
1 kulka mozzarelli - 125g
450 g mrożonego szpinaku
2 duże pomidory
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente. Zanim się ugotuje przygotowujemy resztę :)
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę  i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z makaronem.

makaron z serem

                                                 Pyszne i sycące bezmięsne danie