czwartek, 27 lutego 2014

Racuchy z jabłkami

 Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami - chyba każdy je lubi :)

racuchy drożdżowe z jabłkamiSKŁADNIKI

 3 jabłka
10g drożdży
125g mąki
2 jajka
200 ml mleka
sól
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder
olej do smażenia




PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy, kroimy w plastry i wycinamy gniazda nasienne.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mieszamy lub miksujemy ze sobą mąkę, żółtka,
mleko, łyżeczkę cynamonu i drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Łączymy z pianą 
z białek. Maczamy krążki jabłka w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.


jabłkabegniets z jabłkamiplacuszki z jabłkami


 Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym
 z pozostałym cynamonem.

Możemy udekorować listkami mięty


racuchy z jabłkami

poniedziałek, 24 lutego 2014

Cynamonowe francuskie ślimaczki


Mocno cynamonowe, szybkie i smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI
ciastka z cynamonem


1 opakowanie ciasta francuskiego - prostokątne
1 łyżka stopionego masła
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 jajko




PRZYGOTOWANIE
ciastka z ciasta francuskiegoRozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztopionym masłem.
Mieszamy w miseczce cukier z cynamonem i przyprawą piernikową i rozprowadzamy równomiernie na cieście. 
Zwijamy ciasto ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Smarujemy
rulon rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry grubości około
1 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni 
z termoobiegiem na około 15 min.



ciasteczka z ciasta francuskiego


                                                             Smacznego :)





piątek, 21 lutego 2014

Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej

Dzisiaj super przepis na soczyste roladki z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką z serowo- warzywnym nadzieniem 

drobiowe roladki 
SKŁADNIKI 

2 filety z piersi z kurczaka
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1/2 opakowania serka Almette
z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 ogórka zielonego
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz 




roladki w szyncePRZYGOTOWANIE 

Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. 
Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce 
i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso.

drobiowe roladki


Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym.
Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki.







roladki w boczku 

Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy 
w dwa plastry szynki.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego
i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni.



                         Podajemy na przykład z ziołowymi kulkami ziemniaczanymi 
                                                                 przepis tutaj


roladki z kurczaka

Ziołowe kulki ziemniaczane

 Pyszne, aromatyczne ziołowe kuleczki jako alternatywa dla "zwykłych" ziemniaków

kulki ziemniaczaneSKŁADNIKI

600 g ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego)
1 łyżeczka rozmarynu (jak wyżej)
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia




PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę oraz tymianek i posiekane listki rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. 
Robimy małe kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju, po czym odsączamy na papierowym ręczniku.



ziemniaczane kuleczkiziołowe kuleczki

                                       
                                            Mamy pyszny dodatek do dania głównego
                                        

ziołowe kuleczki z ziemniaków


środa, 19 lutego 2014

Kurczak z ryżem curry z czerwoną fasolą


 Pyszne danie dla miłośników przyprawy curry :)


Kurczak z warzywamiSKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 395 kcal)
1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g)
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
1 duża zielona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 woreczki brązowego ryżu
4-5 łyżek curry
sól, pieprz
oliwa do smażenia 


PRZYGOTOWANIE

Ryż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu.
Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś 
z kurczaka. Solimy i  pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.

kurczakkurczak z fasolą




Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka z warzywami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze 5 minut .


kurczak curry

                                                           S M A C Z N E G O


1 porcja - 395 kcal
- białko - 31,5 g
- tłuszcz - 3,8 g
- węglowodany - 67,15 g
- błonnik - 9,2 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram









sobota, 15 lutego 2014

Polędwiczki wieprzowe z borowikami

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle

SKŁADNIKI
polędwiczki wieprzowe z grzybami500g polędwiczek wieprzowych
300g świeżych lub mrożonych borowików
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 szklanki bulionu mięsnego
150ml śmietany
200g sera pleśniowego lazur
1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło i oliwa do smażenia 




PRZYGOTOWANIE
wieprzowe polędwiczki 

Polędwiczki kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości). 
Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans.




mięso z pieczarkami 

Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy
na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem.
Dusimy kilka minut.


wieprzowina


W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy
z obu stron polędwiczki.





wieprzowian duszona 

Dodajemy je do rondla z cebulą i grzybami.





 
ser pleśniowy do mięsa 
Dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę lazur.
Przyprawiamy gałką muszkatołową.
Doprowadzamy do wrzenia i stopniowo wlewamy wino.
Na małym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut, pod koniec 
dodając posiekaną natkę.






polędwiczki z serem pleśniowym i borowikami



                                Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente
















piątek, 14 lutego 2014

Kuskus z warzywami

 Pyszna sałatka z kaszki kuskus z warzywami podana w wydrążonych ogórkach


sałatka z kuskusem 
SKŁADNIKI
1/2 szklanki kuskus (10 łyżek)
3 długie ogórki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
100 g kukurydzy z puszki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE
Kaszkę kuskus solimy i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Przykrywamy na około 5 min. do napęcznienia. 
Ogórki obieramy, kroimy na 3 części,potem wzdłuż - po czym wydrążamy. Jeśli są bez pestek, kroimy miąższ w kostkę (jeśli są gniazda nasienne -nie dodajemy do sałatki).
Papryki i cebulę również kroimy kostkę. Kukurydzę odsączamy.
Mieszamy kuskus z warzywami. Skrapiamy oliwą, pieprzymy i solimy do smaku.
Napełniamy wydrążone ogórki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

kuskussałatka kuskus


warzywa z kukusem

                                                                 SMACZNEGO :)


kuskus


czwartek, 13 lutego 2014

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :)

nalesniki z seremSKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
2 jajka 
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
masło do smażenia

Farsz:
500g  sera białego 
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
duża puszka brzoskwiń
2 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE
naleśniki z twarogiemMiksujemy składniki ciasta i odstawiamy na 20-30 min. 
Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i smażymy na maśle cienkie naleśniki (z podanej porcji ok.12-14 sztuk na średniej patelni).

Twaróg rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy śmietanę,
cukier waniliowy i pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy
Nakładamy farsz na naleśniki i składamy lub zwijamy
- tak jak lubimy.


 
naleśniki z owocami

                                                          Szybko i smacznie :)
                                              


środa, 12 lutego 2014

Pomarańcze nadziewane musem

Pyszny deser dla miłośników pomarańczy i słodkości :)


deser z pomarańczy

SKŁADNIKI
4 pomarańcze
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie)
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany kremówki
kandyzowana skórka z pomarańczy



PRZYGOTOWANIE 
Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i wybieramy ostrożnie miąższ, tak, by nie uszkodzić skórki. Miksujemy go razem z uzyskanym sokiem.
W rondlu łączymy zmiksowane  pomarańcze, cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia i na dość dużym ogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy.
Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

mus pomarańczowy




 

wtorek, 11 lutego 2014

Ciasteczka orzechowe serca

Pyszne orzechowe ciasteczka -  półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak  i dorosłych -  w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :)

SKŁADNIKI                                                                               
ciastka z orzechami
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
150 g orzechów włoskich
cukier kryształ do posypania




PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni pilnując, by się nie przypaliły. Gotowe, gorące  ciastka posypujemy cukrem. 



półkruche ciastka z orzechami

                                                               SMACZNEGO  :)