reklama

czwartek, 27 marca 2014

Paluchy makowe z ciasta francuskiego

Przepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego  - szybkie, proste i pyszne :)


paluchy makowe

SKŁADNIKI 
 
2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej 
z bakaliami
białko jajka
cukier do posypania
    
PRZYGOTOWANIE
Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka.
Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami do siebie ciasta.
Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamy
z dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony)

mak przepisciastka z makiem

Układamy nasze świderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 min.
w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

paluchy z ciasta francuskiegomak i ciasto francuskie

                                                                        Gotowe !!!

paluchy makowe



                                                                         Smacznego :)

paluchy makowe z ciasta francuskiego


Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

poniedziałek, 24 marca 2014

Burrito w tortilli kukurydzianej

Pyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych.
Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis  tutaj

SKŁADNIKI
Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli)
200g mąki kukurydzianej
burrito200g mąki pszennej
300 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli 

Farsz 
250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)
150g sera żółtego
sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski
olej do smażenia

tortilla PRZYGOTOWANIE 

Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille.  
Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól.
Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie. 

tortilla pfrzepis 



Dodajemy oliwę. 



tortille 


Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę. 

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.





Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.

burritos


tortilla 

Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.




burrito 

Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż   
się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze) 




Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem.

burrito przepistortilla

Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.

burrito
  
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści.


burritos

 Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym :)

 
tortilla
                                                          SMACZNEGO :)




piątek, 21 marca 2014

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Pyszna sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem

sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
SKŁADNIKI 

5 jajek
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
cebula dymka + szczypior
2 ogórki konserwowe lub kiszone
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz 



PRZYGOTOWANIE

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę siekamy, Dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Wrzucamy ogórki pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez. Wstawiamy na godzinę do lodówki . Smacznego :)

sałatka z jajkiem

środa, 19 marca 2014

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą


Pyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami 

ryba pieczonaSKŁADNIKI  (2 porcje)

4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej 
(po ok .100)
2 duże pomidory
kulka mozzarelli (125g)
pieprz cytrynowy
sól
bazylia, oregano,
czosnek 




PRZYGOTOWANIE

ryba pieczona w foliiFilety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej układamy najpierw po jednym filecie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry.
Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry  i  resztę pomidorów  + zioła.
Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy
wszystkimi przyprawami.

Zawijamy w folię i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

                                                                 
ryba w pomidorach
                                                                 Smacznego :)

wtorek, 18 marca 2014

Pikantne leczo z kurczakiem

Prosty przepis na ostre leczo z kurczakiem

leczoSKŁADNIKI

1 podwójna pierś z kurczaka
2 cukinie (ok.500g)
1 duża czerwona papryka
1 duża zielona papryka
2 pomidory 
2 cebule
5 ząbków czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz , papryka ostra w proszku



PRZYGOTOWANIE
pikantne leczoCebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę.
Dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. 
Od czasu do czasu mieszamy - ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku :)


                                                 Nasze leczo z kurczakiem gotowe

leczo z cukinią


czwartek, 13 marca 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Dla miłośników zapiekanego makaronu - zapiekanka z kurczakiem i serem topionym
w fajnym połączeniu z boczkiem i  serem pleśniowym

zapiekanka z kurczakiemSKŁADNIKI
400 g makaronu farfalle (kokardki)
podwójna nieduża pierś z kurczaka
200 g boczku - tu szynkowy
3 serki topione kremowe (po 100g)
100g sera lazur
pęczek bazylii
sól
pieprz
olej do smażenia (chyba że mamy bardzo tłusty boczek - wtedy nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu)

zapiekanka z boczkiemPRZYGOTOWANIE 
Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni.
Dorzucamy kurczaka pokrojonego w kawałki. Smażymy 
i doprawiamy solą i pieprzem. 
Odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.
kurczak z makaronemDodajemy kurczaka z boczkiem. Serki i lazur kroimy w kostkę.
Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem)
piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez około 20 minut.
W połowie czasu możemy przemieszać, żeby sery się dobrze wymieszały z makaronem. 

Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem gotowa :)


zapiekanka serowa




środa, 12 marca 2014

Kurczak z warzywami na ostro


Z serii dania błyskawiczne - przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro 


kurczak po chińsku
SKŁADNIKI

podwójna pierś kurczaka
1 duża cebula
400g chińskiej mieszanki na patelnię
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz
papryka ostra w proszku
chili w proszku
sosu sojowy ciemnego
2 woreczki brązowego ryżu


PRZYGOTOWANIE
kurczak z ryżemRyż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie.
Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Smażymy kilka
minut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki,
szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem.

                         Jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnych dań - uwaga na ilość chili :)
                                                           
orientalny kurczak
Kurczak "po chińsku" ;)


piątek, 7 marca 2014

Tartaletki czekoladowe z kremem cytrynowym i owocami

Czekoladowe babeczki z  cytrynowym kremem z serka mascarpone
- pyszny i prosty deser

SKŁADNIKI  
tartaletki z kremem
Ciasto:
300g mąki
200g masła
100g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki naturalnego kakao
sól

Krem:
250g serka mascarpone
150g śmietany kremówki
czekoladowe tartaletki1/2 opakowania galaretki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny

Do przystrojenia - ulubione owoce
 
PRZYGOTOWANIE 
Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli.
Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki
tartaletki z owocamina 30 minut. Wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm i przenosimy na wałku do wysmarowanych masłem foremek do tartaletek. Wylepiamy foremki ciastem
- z tych proporcji wychodzi około15-16 babeczek standardowej wielkości. Nakłuwamy widelcem  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut. 

Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
mascarpone, galaretkę w proszku i sok 
z cytryny. Delikatnie mieszamy.

Przestudzone ciastka napełniamy kremem
i przystrajamy ulubionymi owocami.

                 
                                                                       SMACZNEGO :)


krem z mascarpone

środa, 5 marca 2014

Makaron z tuńczykiem i brokułami


Szybka i pyszna sałatka makaronowa z brokułami i tuńczykiem na zimno,
lub bezmięsne danie na ciepło :)

makaron z tuńczykiemSKŁADNIKI 

200 g makaronu pełnoziarnistego świdry
2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju
1 duży brokuł (ok.500g)
pół pęczka natki pietruszki 
sól
pieprz 





sałatka makaronowaPRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej) na parze około 15 minut.
Mieszamy z makaronem i dodajemy tuńczyka wraz z zalewą.
Solimy i pieprzymy do smaku, Posypujemy posiekaną natką.




sałatka z tuńczykiem
                                     Pyszny makaron z tuńczykiem i brokułami gotowy :)

wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z awokado i krewetkami

Pyszna sałatka z awokado i krewetek
sałatka z awokado 
SKŁADNIKI 
2 awokado
250g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone)
100g mixu sałat z rukolą
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka keczupu pikantnego
1 ząbek czosnku
100g śmietany 18%
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE
sałatka 
Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojone
w kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki obgotowujemy w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Jeśli  były mrożone przelewamy wcześniej wrzątkiem na sitku. Po przestudzeniu dodajemy do sałatki. Śmietanę łączymy z keczupem, przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Na końcu delikatnie mieszamy.


                           
                                  Pyszna sałatka z krewetkami i awokado gotowa !
sałatka z krewetkami i awokado
 



sobota, 1 marca 2014

Koreczki imprezowe czyli super koreczki z łososia i cukinii


Pyszny pomysł na imprezę czyli pieprzne koreczki z cukinii i łososia

koreczki

SKŁADNIKI

1 średnia cukinia
150g łososia wędzonego w plastrach
80g serka Almette z kolorowym pieprzem
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
sól


koreczki imprezowe PRZYGOTOWANIE 
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry
 - najlepiej nożem z ząbkami.
Układamy na patelni grillowej, solimy
i spryskujemy oliwą. Zrumieniamy z obu stron. Studzimy. Układamy wąskie paski łososia
wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zwijamy
i spinamy wykałaczką. 
Koreczki na imprezę gotowe ! 


      
                                                             SMACZNEGO :) 


koreczki z cukinią