środa, 30 kwietnia 2014

Rogaliki z serem feta i rozmarynem

Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane fetą i bardzo aromatyczne - bo z dodatkiem rozmarynu - jeśli ktoś nie lubi rozmarynu można zastąpić go świeżym tymiankiem :)
 
SKŁADNIKI                                                            
rogaliki 

1 płat ciasta francuskiego
1 opakowanie fety -270g
1 łyżka śmietany
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
pieprz kolorowy 
żółtko jajka






rogalikiPRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie kroimy na 8 części -każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego :)
 


rogaliki
    

wtorek, 29 kwietnia 2014

Sałatka z rukolą i mozzarellą

Lekka i pyszna sałatka z mozzarellą - dla miłośników rukoli :)

                                                                                                                     
SKŁADNIKI                                          
1/2 opakowania rukoli      
2 pomidory
1 kulka mozzarelli (125g)
1/2 słoiczka czarnych oliwek (70g)
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
oliwa



PRZYGOTOWANIE
Rukolę myjemy, dodajemy pomidory pokrojone w ósemki lub szesnastki.Mozzarellę kroimy
w kostkę, zaś oliwki wzdłuż na połówki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą - gotowe !!!



sobota, 19 kwietnia 2014

Sałatka jarzynowa

Klasyk klasyków - królowa imprez i świąt wszelakich - sałatka jarzynowa 
- przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :)

SKŁADNIKI 
1 kg marchewki          
1/2 kg pietruszki
2 duże ziemniaki
5 jajek ugotowanych na twardo
2-3 ogórki kiszone
3 jabłka
1 puszka groszku konserwowego
majonez -300 ml
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były al dente :). Po ostudzeniu obieramy je i kroimy  wraz z jajkami, obranymi jabłkami i ogórkami (również bez skórki)  w drobną kostkę. Dodajemy odsączony groszek oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki, by sałatka uległa tajemniczemu procesowi "przegryzienia" - najlepiej przygotować ją dzień wcześniej :) Smacznego


 

piątek, 18 kwietnia 2014

Pasztet z zająca

Nie ma w naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy  I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie  :)
Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca 

SKŁADNIKI
przodek i podroby z zająca         
pasztet500g podgardla wieprzowego wędzonego
1 kg karkówki
300g wątróbki wieprzowej
100g suszonych grzybków
100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka)
5 jajek
2 bułki
7 plastrów wędzonego boczku
5 ząbków czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego, 
3 listki laurowe            
sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa
masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy       

PRZYGOTOWANIE
pasztet 
Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, trochę imbiru oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 
Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek.



W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.  Wyjmujemy z formy po przestudzeniu

pasztet



wtorek, 15 kwietnia 2014

Ekspresowa Babka Wielkanocna

Bardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :)

SKŁADNIKI               
łatwa babka5 jajek
1 szklanka cukru
200 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 łyżka ciemnego kakao
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem
i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

prosta babka


Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

sobota, 12 kwietnia 2014

Tort czekoladowy

Z okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :)
-  pyszne ciasto czekoladowe !!!

SKŁADNIKI 
Biszkopt:
6 jajek
tortszczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny

Masa:
4 żółtka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru 
4 łyżki kakao 
2 łyżki soku z cytryny  ("pożyczone" z połowy szklanki) 

Do dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :)

PRZYGOTOWANIE  
Biszkopt :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i  wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut. 
Wyjmujemy  z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z cytryny.

tort czekoladowy

Masa : 
Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku z cytryny. Masę dzielimy na 3 części. 

Nakładamy masę na blaty układając jeden na drugim. Smarujemy też boki tortu. Dekorujemy w/g uznania - możemy obsypać tort startą czekoladą, lub przystroić czekoladowymi ozdobami. 
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - aż masa zastygnie. 


deser czekoladowy

                            SMACZNEGO !!!




 

Dzień czekolady Dzień czekolady Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

czwartek, 10 kwietnia 2014

Kurczak w kolorowej papryce

Prosty ,smaczny, kolorowy obiad
kurczak 
SKŁADNIKI
600g piersi z kurczaka                     
1 duża cebula
po 1 sztuce małych papryk:
żółtej, pomarańczowej,
czerwonej i zielonej
olej do podsmażenia
sól, pieprz, papryka słodka 


PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka
i smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu - będzie chrupiący. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością papryki słodkiej w proszku. Zmniejszamy ogień i wrzucamy papryki pokrojone w kostkę. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut. 
Podajemy z ryżem - u mnie z tajskim sosem chili słodko -pikantnym. Smacznego !!!


kurczak błyskawiczny

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Tiramisu z truskawkami

   Pyszny deser z truskawkami - moja wariacja na temat tiramisu :)

tiramisu

                             SKŁADNIKI  (na 4 pucharki)                         
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  300 ml śmietany 30%
tiramisutiramisu1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
12szt. biszkoptów okrągłych
10 truskawek, listki mięty
3 kostki białej czekolady 


                                                          PRZYGOTOWANIE

mascarponeBiszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków. 
Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.
Kremówkę ubijamy z serkiem
i cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę. 
Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty. 
Posypujemy startą białą czekoladą
- u mnie z ziarnami kakaowymi.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

              
                            
deser z truskawkami

                                              SMACZNEGO !!!




Przepis na chwilę kawowej przyjemności

piątek, 4 kwietnia 2014

"Podrabiana" strucla makowa - czyli makowe zawijańce z orzechami i skórką pomarańczową


Prosty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego

 
SKŁADNIKI
ciasteczka z ciasta francuskiego

1płat ciasta francuskiego
350g masy makowej z bakaliami
100g orzechów włoskich
1 łyżka kandyzowanej skórki
pomarańczowej
1 jajko



PRZYGOTOWANIE

Rozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku.

ciasto franuskierolada makowa

Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry 2 cm grubości. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem 20-25 minut.


ciastka z orzechami

                                                             SMACZNEGO :)

ciasteczka z orzechami i makiem
Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

czwartek, 3 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym


Tym razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone)
 - podane z sosem
 chrzanowo -śmietanowym 
 - przepis Mamy :)

SKŁADNIKI

2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g)
2 łyżki śmietany
1 łyżka chrzanu tartego
przyprawa do wieprzowiny
majeranek
czosnek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 łyżka masła
ewentualnie - łyżeczka mąki





PRZYGOTOWANIE
poledwiczki przepis Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi) ilością majeranku i ziół prowansalskich.
Wkładamy do naczynia do zapiekania, kładziemy na nich plasterki masła
i podlewamy odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut . W tym czasie polewamy je kilkakrotnie polędwiczki wieprzowepowstałym sosem - ewentualnie, gdy jest potrzeba - uzupełniamy wodę. 

Zlewamy i cedzimy powstały tłuszcz  do rondla. Dodajemy śmietanę i chrzan. Gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki zaprawiamy łyżeczką mąki.


Polędwiczki kroimy w plasterki i polewamy sosem.

Podajemy według upodobań.
                                                                        Smacznego :)
 

polędwiczki z sosem
                                                      






Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

wtorek, 1 kwietnia 2014

Jajka faszerowane łososiem i chrzanem

Na zbliżającą się Wielkanoc - ale oczywiście nie tylko ;) - przepis na jajka faszerowane chrzanem i łososiem wędzonym

jajka faszerowane łososiem
SKŁADNIKI 

8 jajek
100g wędzonego łososia
2 łyżeczki masła
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, pieprz cytrynowy 




Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu  kroimy wzdłuż na połówki. 
Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji).
Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy  szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym.
 

jajka faszerowane chrzanem

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV