piątek, 30 maja 2014

Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni - zapraszam więc na pyszny sernik na zimno 
z owocami , które lubię najbardziej :)


sernik
SKŁADNIKI 
 300g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml śmietany kremówki
100g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
100ml mleka
15g (3 łyżki) żelatyny
450g twarogu śmietankowego
okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk
na tortownicę 23 cm
1/3 szklanki wody 
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE

Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.




 

Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukier
i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy.






Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.




Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki.
Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin.




                                             SMACZNEGO !!!

serniksernik


Milion smaków truskawek

czwartek, 29 maja 2014

Grillowana pierś z kurczaka z serem feta

Z serii dań błyskawicznych - grillowany kurczak z fetą - szybko i przepysznie - a do tego naprawdę dziecinnie proste :)

SKŁADNIKI 


kyrczak z serem feta
piersi z kurczaka (tyle ile potrzebujemy :))                                   
feta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś
sok z cytryny
sól
pieprz
papryka słodka
majeranek (lub inne ulubione zioła)
oliwa z oliwek  


PRZYGOTOWANIE
pierś z kurczakaPiersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką
i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. 
Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu do grilla w ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy  lekko rozgnieść ser widelcem .  Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. 

SMACZNEGO !!!

kurczak grillowany

 


środa, 21 maja 2014

Sorbet truskawkowo-jagodowy

Przyszły wreszcie upały więc zapraszam na orzeźwiający sorbet owocowy - 
wersja z truskawek i borówki amerykańskiej :) 

SKŁADNIKI                                                 

1 szklanka truskawek
1 szklanka borówki amerykańskiej
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :)




PRZYGOTOWANIE 
Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut  blendujemy by rozbić tworzące się  kryształki lodu. Powtarzamy 3-4 razy, aż sorbet będzie zmrożony. Smacznego :)


sorbet jagodowy

poniedziałek, 19 maja 2014

Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią


Pyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :)

łosoś SKŁADNIKI

400g świeżego łososia
1 średnia cukinia
sól
pieprz cytrynowy
cytryna
oliwa z oliwek
listki mięty




PRZYGOTOWANIE
łosoś Usuwamy  skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty. 

  
Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty.
Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków.
Możemy jeszcze doprawić pieprzem. 
Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przed podaniem skrapiamy delikatnie cytryną.


                                                    
                        SMACZNEGO
cukinia

środa, 14 maja 2014

Zielone szparagi na cieście francuskim

Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:)

SKŁADNIKI
500g zielonych szparagów
szparagi1 płat ciasta francuskiego 
100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach  
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
duża garść świeżego oregano
200g śmietany 30%
1 jajko
100g sera żółtego - najlepiej ostrego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
szparagi 
Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce
(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). 
Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka 
i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy 
z dwóch stron boczek.

Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku.
Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano.

tarta


                                                  Na wierzchu układamy szparagi.

szparagi

Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy 
ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi.

szparagi

Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem,
aż tarta ładnie się zarumieni.


tarta ze szparagami
       
                                                     smacznego  :) 




wtorek, 13 maja 2014

Ryba w sosie koperkowym

Pyszna ryba zapiekana w sosie koperkowym

SKŁADNIKI 
ryba zapiekana
4 filety białej ryby morskiej
250g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 łyżki białego wina
łyżeczka kurkumy
sól morska
pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE
Filety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu
sos do ryby żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,
posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. 
Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym
do 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,
frytkami lub ryżem. Smacznego :)


ryba zapiekana
 ryba pieczona

poniedziałek, 12 maja 2014

Bezowy deser z borówkami i mascarpone

Pyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :)

deserSKŁADNIKI (na 4 porcje)

250g borówek - tu amerykańska
50g bezy
200g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
125g serka mascarpone
1/2 łyżeczki soku z cytryny
listki mięty do dekoracji


deserdeser
            PRZYGOTOWANIE
   Śmietanę ubijamy z cukrami.
Dodajemy mascarpone z cytryną
        i delikatnie mieszamy.
      Bezę kruszymy na dość
 duże "okruchy" i 2/3 dodajemy 
                   do kremu.   
             Połowę borówek      
               układamy na  
             dnie pucharków.
        Przykrywamy kremem.
    Posypujemy resztą owoców
  i pozostałymi kawałkami bezy.
     Przystrajamy świeżą miętą.

                SMACZNEGO !!!

                                                 


deser






deser

czwartek, 8 maja 2014

Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone

Rewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarpone

SKŁADNIKI 
tagliatelle 
400g makaronu tagliatelle      
300g świeżego szpinaku
200g serka mascarpone
100g śmietany kremówki
4 ząbki czosnku
1/2 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oliwy
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
parmezan lub inny twardy ser 
do posypania



PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. 
W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce, a szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony 
i zmniejszy objętość.

makaron ze szpinakiemszpinak


mascarpone ze szpinakiem 
Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą 
i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do woka
i mieszamy z sosem. 



szpinak z mascarpone

                     Podajemy posypany startym parmezanem. Smacznego :)



makaron ze szpinakiem i mascarpone
 


środa, 7 maja 2014

Sałatka z truskawkami i awokado

Pyszna sałatka ze szpinakiem, truskawkami , awokado i fetą

SKŁADNIKI          
sałatka z truskawkami i fetą150g świeżego szpinaku 
200g truskawek
100 g sera feta
1 awokado
sok z cytryny
pieprz kolorowy
chili 

Dressing:
4 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE
Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego :)
                                              
słatka z truskawkami