reklama

piątek, 27 czerwca 2014

Słodko-kwaśna sałatka z bobem

Pyszna sałatka dla miłośników bobu :) 
Słodko-kwaśna nuta nadaje jej bardzo ciekawy smak

SKŁADNIKI
bób

1/2 kg bobu
1 mała czerwona papryka
pęczek szczypiorku

Sos:
ząbek czosnku
3 łyżki miodu
łyżka sosu sojowego
3 łyżki wytrawnego białego wina
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE 
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin.
Paprykę kroimy w dużą kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. 
Przygotowujemy sos : miód rozcieramy z sosem sojowym i winem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i zajadamy ze smakiem :) :) :)
 

bób


środa, 25 czerwca 2014

Letnia napoleonka z owocami leśnymi

Przyszło wreszcie lato, a wraz z nim pyszne leśne owoce. Dzisiaj przepis na (a'la) napoleonkę z bitą śmietaną, borówkami i malinami, polaną malinowym sosem 
- proste pyszności.

SKŁADNIKI
napoleonka z owocami

1 opakowanie ciasta francuskiego
1,5 szklanki malin
0,5 szklanki borówek
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru + do posypania
1 opakowanie cukru waniliowego





PRZYGOTOWANIE 
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty -10x5 cm. Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem.
Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę prostokątów z ciasta nakładamy bitą śmietanę i umyte maliny oraz borówki. Przykrywamy pozostałym ciastem, posypujemy cukrem pudrem, polewamy malinowym sosem i podajemy :) 
 napoleonka z owocami
                                                     SMACZNEGO  :)

czwartek, 12 czerwca 2014

Sałatka z rukolą, gruszką i camembertem

Przepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimi

SKŁADNIKI
sałatka z serem pleśniowym
2 gaście rukoli
1 gruszka
1 serek camembert 
garść orzechów włoskich

sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu Prymat
szczypta chili



PRZYGOTOWANIE
Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
Układamy na środku rukoli. Dookoła kładziemy plasterki serka camembert.  Orzechy kruszymy 
i posypujemy sałatkę. Składniki sosu mieszamy - najlepiej w małym słoiczku, energicznie wstrząsając - i polewamy całość. Pyszna i lekka sałatka gotowa :)

sałatka z gruszką
                                                                 SMACZNEGO :)

sałatka z gruszką


 

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką

Sycące spaghetti z mięsem mielonym i pysznymi dodatkami - czyli "wypasione" spaghetti bolognese :)

SKŁADNIKI 
400g razowego makaronu spaghetti
125g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
spaghetti przepis1 mała cebula
3 ząbki czosnku
100g pieczarek
1/3 małej papryka czerwona
1/3 małej papryka żółta
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
oliwa
sól,pieprz, cukier
papryka słodka,papryka ostra
bazylia, oregano - suszona lub  świeża 
twardy ser do posypania 

PRZYGOTOWANIE
Makaron  gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem)  z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu i dusimy razem do końca pozostałego czasu..

 
spaghetti
                          Posypujemy startym serem, smacznego :)

spaghetti

czwartek, 5 czerwca 2014

Sernik z czekoladą

Prosty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :)

sernik

SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm)

Spód sernika:
100g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki miękkiego masła
3 łyżki brązowego cukru

Masa:
450g twarogu śmietankowego
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 






PRZYGOTOWANIE 
Składniki na spód sernika miksujemy i wykładamy na dnie foremki wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy bez ugniatania.

Miksujemy ser, jajka i cukier waniliowy. Stopniowo dosypujemy cukier puder wymieszany
z mąką kukurydzianą. Kiedy składniki się połączą wsypujemy posiekaną na kawałki czekoladę.
Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do foremki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 80-90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w foremce. Po wyjęciu możemy ozdobić np. czekoladowymi serduszkami lub posypką.
 
sernik


                          smacznego :)

sernik 

środa, 4 czerwca 2014

Paprykowy kurczak z pieczarkami i brokułami

Kurczak z pieczarkami - proste i pyszne danie- wersja mocno przyprawiona papryką w zdrowym towarzystwie brokuła :)

kurczak
SKŁADNIKI

500g piersi z kurczaka
2 małe cebule
500-600g pieczarek
2 małe brokuły 
sól
pieprz
papryka słodka
olej lub oliwa do smażenia



PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 
na dużym ogniu cały czas mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy
5-6 łyżeczek słodkiej papryki w proszku.

Wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Mieszamy , podlewamy odrobiną wody.
Przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.

Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy - najlepiej na parze.

                                         Podajemy mięso z brokułami



            Albo dodatkowo w towarzystwie ziemniaczków :)



kurczak

                                           SMACZNEGO !!!

wtorek, 3 czerwca 2014

Caprese z grillowaną cukinią

Cukinia w wersji grillowanej to jedno z moich ulubionych warzyw :)
Postanowiłam wykorzystać ją w lubianej sałatce caprese.
Składniki podałam jednak  inaczej niż w wersji tradycyjnej sałatki i  wyszła pyszna warstwowa sałatka caperse :) 
 

SKŁADNIKI  

1 średnia cukinia
3 pomidory
150g tartej mozzareli
pół pęczka świeżej bazylii
sól
pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie ocet balsamiczny


 
PRZYGOTOWANIE 

Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej - na oliwie , lekko posolone. Odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu jako pierwszą  warstwę sałatki.
Posypujemy połową tartej mozzarelli. Następna warstwa - pomidory pokrojone w kawałki,które doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekaną bazylią.

 
Na samą górę kładziemy resztę mozzarelli i skrapiamy - według upodobań - oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego !