reklama

piątek, 11 lipca 2014

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i cukinią

Pyszna zapiekanka makaronowa z kurczakiem dla miłośników cukinii

SKŁADNIKI    
                                           
300g makaronu penne
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cukinia
5 ząbków czosnku
3 pomidory
1 op. tartej mozzarelli (150g)
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
majeranek 
olej lub oliwa


PRZYGOTOWANIE
Kurczaka kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię (bez obierania) kroimy w półplasterki. Dodajemy do kurczaka razem z pokrojonymi pomidorami (bez skórki). Dodajemy cukier,chili i doprawiamy majerankiem lub ulubionymi ziołami. Dusimy razem około 10 minut. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kurczaka z warzywami i mozzarellę. Mieszamy i wstawiamy (bez przykrycia) na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Smacznego :)



środa, 9 lipca 2014

Koreczki z cukinii z fetą i chili

Grillowana cukinia z fetą i chili - pyszna letnia przekąska :)

cukinia 
SKŁADNIKI   
              
1 średnia cukinia
200g sera feta
oliwa z oliwek
sól
chili w proszku





PRZYGOTOWANIE 

Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest długa, możemy przekroić w połowie długości. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Kładziemy plastry cukinii, solimy i grillujemy z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. 
Fetę kroimy w kostkę szerokości plastrów cukinii. Zawijamy ser w plasterki, spinamy wykałaczką i oprószamy papryką chili. Smacznego :)

cukinia

wtorek, 8 lipca 2014

Koktajl porzeczkowo-miętowy

Pyszny orzeźwiający koktajl z czarnej porzeczki i mięty :)

koktajl 

SKŁADNIKI                                                                           
300g czarnej porzeczki 
(2 szklanki obranych owoców)
400g jogurtu naturalnego
lub kefiru
2 łyżeczki cukru
garść mięty 

PRZYGOTOWANIE

Porzeczki rozgniatamy widelcem i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy zimny jogurt lub kefir oraz listki mięty. Miksujemy -i gotowe :) 






                                                  
                                                       SMACZNEGO :)

koktajl
 
 


czwartek, 3 lipca 2014

Pianka porzeczkowa

Słodko - kwaskowy deser porzeczkowy - pychota - tu w wersji z czerwoną porzeczką, ale pianka z czarną porzeczką też jest przepyszna :)

deser z porzeczkamiSKŁADNIKI  (na 4 porcje)  
400g porzeczek
(około 2 szklanek obranych owoców) 
1/2l śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
5 łyżeczek żelatyny

PRZYGOTOWANIE
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do ostudzenia.
Porzeczki (kilka zostawiamy do ozdobienia) miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Połowę przekładamy do zmiksowanych owoców. 
Do obu pianek dodajemy żelatynę. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Nakładamy na spód białą piankę, na nią porzeczkową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy porzeczkami. Smacznego :) 



deser porzeczkowy


 

wtorek, 1 lipca 2014

Kotlety mielone z cukinią i chili

Pyszne kotlety mielone z cukinią z pikantną nutą chili :)

SKŁADNIKI 

500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
1 cebula
1 cukinia
1 papryczka chili
1 jajko
1 czerstwa kajzerka namoczona  w mleku  
bułka tarta
sól, pieprz
papryka słodka, czosnek
majeranek
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE

Papryczkę siekamy na małe kawałki.
Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę.
Mieszamy warzywa z mięsem mielonym.
Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy. 

Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem 
i 2 łyżeczkami majeranku.

Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.


 Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego :)