wtorek, 30 września 2014

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)

SKŁADNIKI
1/2 kg dyni bez pestek i skórki  
(lub 1 szklanka gotowego puree z dyni)        
placek z dyni
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (może być brązowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
3 jajka 
2/3 szklanki oleju
szczypta soli
szklanka łuskanych orzechów włoskich 

PRZYGOTOWANIE
 
Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy  i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy.




Dodaj napis

Orzechy siekamy.
W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.
Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy.
Łączymy suche składniki z mokrymi
i dodajemy orzechy.

 



Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. 











Pyszne ciasto z dynią gotowe :) Smacznego !

placek dyniowy

placek z dynią

placek dyniowy

placek z dynią







  Dynia na słodko i słono

niedziela, 28 września 2014

Rozgrzewająca herbata z jabłkiem i pomarańczą

Aromatyczna herbata na jesienne i zimowe wieczory i poranki :)

SKŁADNIKI (na filiżankę)
herbata
ulubiona herbata
plasterek pomarańczy
kilkanaście goździków
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kilka małych kawałków jabłka
łyżeczka soku malinowego
szczypta cynamonu
ewentualnie miód do osłodzenia


herbataPRZYGOTOWANIE

Zaparzamy naszą ulubioną herbatę - u mnie czarna. Dodajemy sok z cytryny i malin oraz cynamon. Wrzucamy jabłko i plasterek pomarańczy
z goździkami. Możemy dosłodzić łyżeczką miodu kiedy herbata trochę przestygnie - by nie stracić dobroczynnych właściwości miodu, które giną we wrzątku.

Pyszna i baaardzo aromatyczna herbata 

herbata
herbata z pomarańczą






sobota, 27 września 2014

Krem z dyni z imbirem i curry

Nadeszła jesień, a z nią sezon na dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :)

SKŁADNIKI  dynia
1 kg dyni
1 cebula
2 ziemniaki
1 jabłko
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
4 łyżki łuskanych pestek z dyni
3/4l bulionu warzywnego
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
dynia 
Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku na oleju. 
Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. dyniaKroimy w dość dużą kostkę. Podobnie ziemniaki
i jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy curry i imbir. 
Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu. 
Dolewamy bulion, przyprawiamy solą 
i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę pestki z dyni.
Gotową zupę miksujemy. Nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami.

Możemy też przygotować zupę na bazie
gotowego puree z dyni 



 Pyszna rozgrzewająca zupa gotowa - smacznego :)krem z dyni

krem z dyni

dynia














Dynia na słodko i słono

piątek, 26 września 2014

Szaszłyki po włosku czyli bruschetta na patyku


Taką oto przystawkę zmajstrowałam - myślę, że przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej :)


SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki)                                                                  
pomidory z mozzarellą1 bagietka       
2 kulki mozzarelli (ok.300g)                                
3-4 pomidory
100ml oliwy z oliwek 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki przyprawy do bruschetty
(lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej)



mozzarellaPRZYGOTOWANIE

Bagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę.
Mieszamy. Każdą kromkę bagietki maczamy z obu stron, po czym zaczynamy nabijanie na patyczki do szaszłyków - w kolejności- bagietka, ser, pomidor - 4 bagietki i po 3 sery 
i pomidory na szaszłyk.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Układamy szaszłyki na blasze i polewamy pozostałą oliwą.
Pieczemy przez około 8 minut, kilkukrotnie przekręcając. Gdy bagietka się przyrumieni, a ser zacznie się topić nasza przystawka jest gotowa :)


SMACZNEGO :)


szaszłyki po włosku
bruschetta

 




(Nie) nudna kanapka Włoskie smaki

czwartek, 25 września 2014

Chipsy z cukinii z parmezanem

Pyszne i zdrowe chipsy z cukinii - czyli zdrowe chipsy serowe :)


chipsy z cukinii
SKŁADNIKI    
                
1 cukinia
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki oliwy
sól, pieprz





PRZYGOTOWANIE
Cukinię kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wrzucamy do małej miski, solimy, pieprzymy i na chwilę odstawiamy. W drugiej misce mieszamy parmezan z bułką tartą. Zalewamy plasterki cukinii oliwą i dobrze mieszamy.  Obtaczamy każdy plasterek w serze z bułką i układamy na blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 25-30 minut, aż ładnie zbrązowieją i będą chrupiące.
Od razu podajemy. Smacznego :)
 
chipsy
                                                  ZDROWA PRZEKĄSKA !!!

środa, 24 września 2014

Leczo z cukinią

Nowa zmodyfikowana wersja leczo - tym razem z cukinią w wersji mniej pikantnej - bo to taki stereotyp, że co węgierskie to pikantne :) Każdy może sobie wszak doprawić na talerzu :)

SKŁADNIKI
leczo z cukinią1 duża cebula 
1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
2 czerwone papryki 
1 zielona papryka
2 małe cukinie (lub 1 duża)
1 duży pomidor
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, cukier
papryka słodka i ostra Prymat
opcjonalnie chili
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Najlepiej rozpocząć od pokrojenia wszystkich składników. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy obraną ze skóry
i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Przesmażamy razem. 
Dorzucamy pokrojoną paprykę (kostka). Przykrywamy,zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10 minut, aż papryka trochę zmięknie. 
Cukinię obieramy i również pokrojoną
w kostkę dodajemy do garnka. Sparzonego pomidora obieramy ze skóry - kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką papryki słodkiej.
W zależności od upodobań dodajemy paprykę ostrą i ewentualnie troszkę chili. 
Dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cukru.Mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym 
ogniu ,aż cukinia będzie miękka. Często mieszamy. Smacznego :)

leczo

wtorek, 23 września 2014

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :)

SKŁADNIKI      
                                                               
jabłecznik

1 szklanka mąki pszennej                             
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka)
1 kostka masła (200g)
cynamon Prymat



PRZYGOTOWANIE
ciasto z jabłkami
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Foremkę (28x16 cm) smarujemy masłem.
1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Wysypujemy kolejną szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy.


Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki.





Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. 
Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego !

ciasto z jabłkami
Jabłka wolności Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera Jabłko z cynamonem 2014 Jabłko z cynamonem 2014

czwartek, 18 września 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dzisiejszy post to prosty przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką 
z waniliową nutą - przepis  ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)
Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami

SKŁADNIKI        
na ciasto:                     
ciasto

1 kg węgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu cynamon
2 łyżeczki olejku waniliowego
masło i bułka tarta do tortownicy

na kruszonkę
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
100g zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego

PRZYGOTOWANIE
W mikserze ucieramy jajka z cukrem.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto.
 

placekŚliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki.

Tortownicę (23cm)  smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy 1/2 ciasta. Układamy połowę śliwek
Zalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki.


Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.      
Pieczemy ok. 45-50 minut z termoobiegiem. Smacznego :) 


ciasto
kruszonka


 
Ciacho na widelcu Śliwka - robaczywka!

wtorek, 9 września 2014

Sushi - futomaki

Dzisiejszy przepis na sushi - to futomaki Wiki - czyli sushi według przepisu
i w wykonaniu mojej 14-letniej córki :)
Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :)


SKŁADNIKI         
4 płaty nori
250g ryżu do sushi
sushiocet ryżowy
cukier, sól
sos sojowy
1 ogórek
1/2 papryki czerwonej
1/2 awokado
kilka paluszków krabowych - surimi
75 g łososia wędzonego
szczypiorek
serek śmietankowy kanapkowy
wasabi, imbir marynowany
opcjonalnie czarny sezam
mata bambusowa
szklanka/miseczka zimnej wody 

PRZYGOTOWANIE
sushi

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 3 cm powyżej ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy. 
sushi

Obrane awokado, ogórka i  paprykę kroimy w cienkie słupki.
Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy.



sushi


Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. Zwilżamy palce wodą i nakładamy równomiernie ryż. Możemy oprószyć go czarnym sezamem.                                             

Na dłuższym brzegu układamy składniki, 
których chcemy użyć. 
U nas 3 wersje futomaków:
1 - łosoś wędzony + ogórek + szczypiorek
2- łosoś + papryka + ogórek
3 - serek kanapkowy + surimi + awokado 
+ szczypiorek 
(na ryży rozprowadzamy pasek serka i kładziemy resztę składników)

Brzegi nori (góra i dół) zwilżamy wodą. Z pomocą maty bambusowej zwijamy i dociskamy roladkę - instrukcja na poniższym filmiku - oczywiście w wykonaniu córy :)



Ostrym nożem przecinami gotowe roladki na pół. Układmy obok siebie i kroimy na 5 kawałków. Otrzymujemy więc 10 kawałków z każdej roladki, czyli około 40 kawałków z podanych składników. 

Do sushi podajemy sos sojowy do maczania, wasabi - jeśli ktoś lubi na ostro oraz marynowany imbir do oczyszczania kubków smakowych między różnymi kawałkami.
I pałeczki oczywiście :)
Smacznego !!!