reklama

środa, 31 grudnia 2014

Życzenia Noworoczne


Sałatka ze szpinakiem i wędzoną makrelą

Bardzo szybka, prosta i pyszna sałatka dla miłośników szpinaku :)


SKŁADNIKI
sałatka2 garście szpinaku
3 jajka ugotowane na twardo
150g wędzonej makreli
1 czerwona cebula
kilka pomidorków koktajlowych

sos:
3 łyzki musztardy
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Szpinak myjemy i osuszamy - układamy na półmisku.  Jajka kroimy na ćwiartki, pomidorki na połówki, a cebulę w półkrążki. Pomiędzy warzywami i jajkami układamy kawałki makreli.
Składniki sosu mieszamy energicznie - najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Polewamy sałatkę. Pyszna sałatka z jajkiem i szpinakiem gotowa. Smacznego :)

szpinak
wędzona makrela

wtorek, 30 grudnia 2014

Imprezowe koreczki z szynki konserwowej

Pyszne, bardzo łatwe koreczki z szynką i czosnkowym serkiem z bazylią.
Zrobi każdy - smakować będą wszystkim :)

SKŁADNIKI (na 28 koreczków)
200g szynki konserwowej - 14 plasterków
150g serka czosnkowego - u mnie Almette
z czosnkiem niedźwiedzim
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
250g pomidorków koktajlowych
słoiczek zielonych oliwek nadziewanych
pastą paprykową
pęczek bazylii

koreczki 

PRZYGOTOWANIE

Serek mieszamy z jogurtem. Dodajemy 2 łyżki posiekanej bazylii.
Pomidorki przekrawamy na połówki. 
Plasterki szynki kroimy wzdłuż na pół. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki serka i zawijamy.
Na wykałaczkę nabijamy połówki pomidorków (okrągłą częścią do góry ;)), następnie rulonik szynki z serkiem, listek bazylii i oliwkę. Wstawiamy na godzinę do lodówki.





Świetne koreczki na imprezę :) 
koreczki
imprezowe koreczki 




poniedziałek, 29 grudnia 2014

środa, 24 grudnia 2014

Wesołych Świąt

Zdrowych, pogodnych oraz smacznych Świąt dla Wszystkich, którzy tu zaglądają :)


















(a to kartka autorstwa córki, która robi też część zdjęć na blog)

Jedzcie, śmiejcie się i odpoczywajcie w rodzinnym gronie :) :) :) 

czwartek, 18 grudnia 2014

Ekspresowy piernik z polewą czekoladową

Pyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :)

SKŁADNIKI (przepis na keksówkę 30x14 cm)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typu 450
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody
200g powideł śliwkowych

Polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g masła


PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto.
 
Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy 
pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia 
i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. 



Pyszny i łatwy piernik gotowy :)
Smacznego !
 
piernikpiernik
szybki piernik
 




 

środa, 17 grudnia 2014

Śledzik na raz, czyli tatar ze śledzia na krakersach

Prosta, szybka i smaczna przekąska dla miłośników śledzia :)

SKŁADNIKI
śledź1 opakowanie krakersów
5-6 filetów śledziowych w oleju z cebulą
kilka kawałków papryki konserwowej
2-3 korniszony
kilka marynowanych grzybków
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
kilka liści sałaty lodowej
świeżo mielony pieprz kolorowy

PRZYGOTOWANIE
sałtka za śledzi Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku.
Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę i korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy zmielonym pieprzem.



Na krakersach układamy porwane kawałki sałaty i śledziowego tatara.
Pyszny śledzik na raz gotowy :)

Zamiast krakersów możemy wykorzystać pokrojony pumpernikiel :)
Smacznego !

śledzie przepis

śledzie
śledzie

   

wtorek, 16 grudnia 2014

Świąteczne Rafaello

Pyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :)

SKŁADNIKI

300g białej czekolady
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
100g masła
2 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczowej
150g wiórków kokosowych





PRZYGOTOWANIE
Masło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę. 


 
Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut,aż masa zgęstnieje. 



Formujemy kulki wielkości orzecha i obtaczamy je w pozostałych wiórkach wymieszanych z cukrem pudrem. Ponownie schładzamy - aż stwardnieją - około godzinę. 
Pyszne kokosowe trufle gotowe.
Smacznego :)


rafaello

rafaello






poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą

Pyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie.

sałatka
SKŁADNIKI

2 garście rukoli
125g wędzonego łososia
w kawałku (u mnie z koperkiem)
100g sera blue
kilka suszonych pomidorów 
z zalewy
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek



rukola 

PRZYGOTOWANIE

Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski.
Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy do rukoli.
Ser kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki - dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy oliwą -gotowe :)




Smacznego !



ser pleśniowy
łosoś wędzony

niedziela, 14 grudnia 2014

Schab ze śliwką na kapuście

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)

schab

SKŁADNIKI
600g schabu bez kości
100g wędzonego boczku
300g kiszonej kapusty
ok 15 sztuk suszonej śliwki
2 jabłka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE
kapustaCebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. 
W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. 

Pyszny schab z kapustą i śliwką :)

schab
schab
schab





 

sobota, 13 grudnia 2014

Śledzie po włosku ;)

Śledzie z suszonymi pomidorami i rukolą - nie sądziłam, że to połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :)

śledzie po włosku 

SKŁADNIKI
Kilka śledzi w oleju
Suszone pomidory w zalewie
Garść rukoli
1/2 czerwonej cebuli






roladki ze śledzi

PRZYGOTOWANIE
Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno zawijamy i ...gotowe :)




Pyszne, niestandardowe roladki śledziowe gotowe :) Smacznego

śledzie
koreczki
śledzie



piątek, 12 grudnia 2014

Piernikowa szarlotka

Szybki, prosty i aromatyczny jabłecznik piernikowy- coś a'la strudel jabłkowy :)

SKŁADNIKI
szarlotka1 opakowanie ciasta francuskiego
3 duże jabłka
100g lukrowanych pierniczków
(takich zwykłych kupnych)
100ml śmietany 30%
1 łyżka rumu
sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko 
cukier puder do posypania



PRZYGOTOWANIE
jabłecznik z ciasta francuskiego  
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę, rum i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy na gładką masę. 


Ciasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając  puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu.


strudel z jabłkami

Zakładamy ciasto z dołu na jabłka, a potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 

rolada

Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia.
U mnie z termoobiegiem wystarcza 20 minut. 

jabłecznik

Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem.
Prosta i pyszna szarlotka piernikowa - gotowa :) Smacznego !

szarlotka
piernik z jabłkami





czwartek, 11 grudnia 2014

Meksykańska gorąca czekolada z chili

Pyszna, rozgrzewająca czekolada na gorąco na długie zimowe wieczory :)

czekolada 
SKŁADNIKI

1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta chili
pół łyżeczki cynamonu



czekolada 


PRZYGOTOWANIE

Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W rondlu podgrzewamy mleko z kremówką- uważamy , by nie zagotować.
Wrzucamy do garnka czekoladę (zostawiając trochę do ozdoby). Ciągle mieszając doprawiamy chili i cynamonem. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Rozlewamy do (najlepiej ogrzanych) filiżanek. Posypujemy pozostałą czekoladą i delektujemy się pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą
gorącą czekoladą :)

czekoladaczekolada