reklama

niedziela, 11 stycznia 2015

Aromatyzowana oliwa

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. 
Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd.  :)

Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste.
Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone papryczki, gałązka rozmarynu i kolorowy pieprz.



 
Na butelkę 350-500 ml:



Oliwa czosnkowa -  około 4-5 ząbków czosnku - 2-3 ząbki czosnku wrzucamy całe obrane, resztę drobno siekamy - zalewamy oliwą.


Oliwa z rozmarynem - gałązkę rozmarynu i około 10 ziarenek kolorowego pieprzu zalewamy oliwą.


Oliwa z pikantnymi paprykami - 3-4 suszone papryczki przekrawamy na pół i wraz z pestkami umieszczamy w butelce - zalewamy oliwą. 



Oliwę najlepiej przechowywać 
w chłodnym i ciemnym miejscu. 


 

11 komentarzy:

  1. Zawsze obiecuje sobie, ze zrobie butelke takiej oliwy!
    I zawsze na obietnicach sie konczy...
    Chyba jednak warto pokonac lenistwo...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że warto - a robi się ją naprawdę szybko :) pozdrawiam

      Usuń
  2. śliczne buteleczki... ja zawsze rezygnuję z własnoręcznego robienia smakowej oliwy ze względu na brak właśnie buteleczek... nie mam w czym:( możesz zdradzić gdzie kupiłaś swoje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam ten problem, w końcu moje butelki upolowałam w sieciowym szmateksie -Robanie w cenach 3-5 pln za sztukę :)

      Usuń
    2. Namówiłaś mnie! pędzę do Robana ;)

      Usuń
  3. A czosnek sie nie zepsuje?nie trzeba podgrzewac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli będziemy przechowywać oliwę bardzo długo - to może ona zgorzknieć od czosnku - wtedy należy ją po 2-3 tygodniach, gdy nabierze "mocy" przecedzić. U nas schodzi w parę tygodni i czosnek nigdy się nie popsuł, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy zioła dajemy świeże czy suszone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej świeże, wtedy oliwa będzie naprawdę aromatyczna, pozdrawiam

      Usuń
  5. a jakiej oliwy używasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam casa de Azeite z biedronki, naprawdę smaczna i bardzo atrakcyjna cenowo :)

      Usuń