piątek, 23 stycznia 2015

Zupa cebulowa z grzankami i serem

Świetna francuska zupa cebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy  paskudna pogoda za oknem ...

cebulowaSKŁADNIKI

4 duże cebule
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
6 kromek chleba tostowego
czosnek granulowany
ulubione zioła - majeranek i tymianek
lub oregano i  bazylia,
albo zioła prowansalskie
100g startego sera żółtego 



PRZYGOTOWANIE 

Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę. Doprawiamy czosnkiem i ziołami. Podsmażamy do chrupkości.
Gotową zupę miksujemy. Podajemy gorącą. 

krem cebulowy

 Dodajemy grzanki i posypujemy startym serem. Smacznego :)

krem z cebuli
cebulowa z serem i grzankami


 

2 komentarze: